0

Б ългария загуби с 0:3 от Полша първия си мач от световното първенство за мъже по волейбол. Поляците, които са световни първенци, пред 12 000 гласовити свои фенове в залата „Сподек“ в Катовице затвориха трите гейма с 25:12, 25:20, 25:20) в мача от Група С.

Селекционерът Николай Желязков заложи като титуляри на Георги Сеганов, Алекс Грозданов, Светослав Гоцев, Мартин Атанасов, Алекс Николов, Цветан Соколов и либеро Владислав Иванов. 

Отборът на Николай Желязков загуби първите две разигравания в мача и след това изостана след няколко силни серии на домакините на първенството. Те спечелиха на два пъти по четири безответни точки за 12:5 и 20:8, след което затвориха с лекота гейма при 25:12.

Втората част бе значително по-равностойна, като този път българите поведоха с 12:10 на домакините на световното първенство след четири поредни спечелени разигравания. Поляците обаче отговориха със същото и до края увеличиха преднината си на пет точки. 

Третият гейм бе равностоен до средата, когато поляците отново се откъснаха от българите и в последствие получиха пет мачбола. Камил Семенюк изпрати първия от сервис в аут, но в ответното разиграване той посрещна топката, а Матеуш Биениек я вкара в полето на гостите за крайното 25:20.

Най-резултатен за българите бе капитанът Цветан Соколов с 9 точки, следван от Александър Николов с една по-малко. Алекс Грозданов и Аспарух Аспарухов пък отбелязаха по пет, като и двамата направиха по две успешни блокади. За поляците най-резултатен бе Семенюк, който заби пет аса и завърши с 16 точки. 

Българите имаха проблеми във всички елементи, докато Полша бе безкомпромисна на сервис - 12 аса срещу 3 за нас, при атака 35:27, и 8:6 блокади.

В друг мач от група "С", САЩ надделя с 3:0 (25:18, 25:20, 25:12) срещу Мексико. За следващата фаза се класират първите два отбора от шестте групи, както и четирите трети с най-добри показатели.

Следващият мач на нашите е в неделя, 28 август, от 18:30 ч. срещу отбора на САЩ.

Българските национали бяха видимо притеснени в началото на световното първенство по волейбол за мъже и това доведе до загубата с 0:3 срещу домакина на турнира Полша, заяви селекционерът Николай Желязков. "Играта ни се подобри след старта, но в ключовите моменти техният сервис правеше разликата. За съжаление не успяхме да се закачим във важните моменти, за да продължи повече. Със сигурност се виждаше, че има притеснение при момчетата, но трябва да се свиква с това напрежение. Това е опит за тях", каза той за Макс Спорт.

"Срещу САЩ няма да има такава подкрепа за съперника и се надявам да бъдем малко по-спокойни, да посрещаме по-добре и ние да бъдем отборът с по-добър начален удар".

група "С":

Полша - България - 3:0 (25:12, 25:20, 25:20)
САЩ - Мексико - 3:0 (25:18, 25:20, 25:12)