0

П ървата седмица на тазгодишния Тур дьо Франс изправя от ужас косите на двама германски колоездачи – Макс Валшайд и Симон Гешке.
Тесни пътища, силен страничен вятър, павета – тези условия гарантират свирепи падания и контузии в колоната от над 180 души в първите 7 дни. 

Валшайд и Гешке не скриха разочарованието си от планирания от организаторите маршрут през първата седмица на 109-ия Тур.


„Казвам честно, нямам проблем да кажа, че това ни плаши“, каза Валшайд във видео на ARD преди старта на френската обиколка на 1 юли в Копенхаген, Дания.

„Изобщо не очаквам с нетърпение първата седмица. Това, от което наистина се оплаквам, е, че организаторите знаят че първата седмица е изключително нервна и всички се борят буквално за всеки свободен сантиметър“, добави Гешке, съотборник на Валшайд в „Кофидис“.

"Надяваме се, че ще бъде зрелище, но то определено е свързано с риск и го прави супер опасно за нас. Тур дьо Франс просто не е някакъв екшън филм“, добави той.

Умишлено подбрани малки и тесни улички, участъци с пориви на вятъра и опасните павета бяха посочени от Гешке като възможни източници на тежки падания и ранно приключване на надпреварата.

Първите три етапа от Обиколката на Франция през 2022 г. ще се проведат в Дания. След това надпреварата ще продължи в северната част на Франция, като петият етап води през страховити паважни сектори.

Валшайд се сблъска челно с кола по време на тренировка близо до Нойвид през март, след което бе откаран в клиника с хеликоптер. При катастрофата той е получил различни натъртвания. 

Седмица по-късно лекарите диагностицират и белодробен кръвоизлив и натрупване на въздух в пространството между белите дробове и гръдната стена. „Разбира се, това са много, много лоши преживявания, с които все още трябва да се свиква.  В крайна сметка тази опасност винаги е с нас“, каза Валшайд.