0

Т рикратният световен шампион във Формула 1 от Бразилия Нелсон Пике (1981, 1983, 1987 г.)  предизвика шумен скандал за свое изказване по адрес на Люис Хамилтън в подкаст от ноември миналата година. Помолен да анализира сблъсъка между британеца и Макс Верстапен на Гран при на Великобритания, 69-годишният бразилец нарече 2 пъти Хамилтън negrinho (малко негърче, малкия черен), обиден израз на португалски.

Сега коментарите се появиха отново в социалните медии преди първата годишнина от катастрофата.
Двамата се удариха в първата обиколка и пилотът на Red Bull се оказа с разбита кола, след като се блъсна в стената. Люис беше санкциониран с десет секунди, но това не му попречи да се върне, без Макс на пистата, и да спечели домашното състезание.

След известно време интервюираха Пике (23 победи, 24 полпозишъна и 60 подиума във F1) и го попитаха да сравни този инцидент с подобен между световните шампиони Айртон Сена и Ален Прост във финалната битка за титлата през 1990 г. в Сузука (Япония). 

Нелсон Пике е баща на модела Кели, която е приятелка в момента именно на Макс Верстапен.

F1 осъди този расистки коментар, който се разпространи в интернет: „Дискриминационният или расистки език е неприемлив под каквато и да е форма и няма място в обществото. Люис е невероятен посланик на нашия спорт и заслужава уважение.“