0

Б ългаринът Александър Везенков и съотборниците му от Олимпиакос загубиха от Анадолу Ефес (Турция) със 74:77 (21:18, 22:24, 20:24, 11:11) в първия полуфинал на Евролигата по баскетбол за мъже и ще играят за третото място на Финалната четворка в сръбската столица Белград. Вторият полуфинал между испанските Барселона и Реал Мадрид завърши с победа 86:83 на "кралския клуб" от Мадрид.

Гръцкият тим ще играе за трето място с Барселона, а Анадолу Ефес ще защитава титлата си от миналия сезон срещу Реал Мадрид в събота, 21 май

Александър Везенков бе титуляр и завърши с 5 точки, 8 борби и 3 асистенции за 35 минути на терена. Националът положи много усилия в защита, но нямаше ден при стрелбата от тройката.

Баскетболистите на Олимпиакос започнаха стабилно и със серия от 8:0 поведоха с 12:5 в средата на първата четвърт. Анадолу Ефес постепенно намали и дръпна с 18:14 след три поредни тройки и кош на Василие Мицич минута преди края на периода.

С точна стрелба от дистанция и два наказателни удара на Костас Папаниколау Олимпиакос пак излезе напред с 21:18 след 10 минути игра. 

Двубоят продължи с подобен сценарий до почивката. Гръцкият тим се откъсна със 7 точки при 39:32 четири минути преди финала на втората част. Анадолу Ефес обърна за кратко до 42:41 преди американецът Шакил МакКисик да реализира за 43:42 за Олимпиакос на почивката.

Анадолу Ефес стоеше по-добре в началото на второто полувреме и изигра по-силна трета част. Турският тим поведе с 51:45 след три минути игра, а малко по-късно увеличи разликата до 11 точки при 59:48. 

С тройка на Александър Везенков Олимпиакос намали за 56:62 при оставащи две минути и половина от третата четвърт. Гръцкият гранд стопи пасива си до 3 точки преди последните 10 минути – 63:66 след нов кош на Везенков и тройка на Тайлър Дорси.

Шампионът от 2021 година задържа водачеството след подновяването на играта, но Олимпиакос се доближи на точка от противника след като МакКисик направи резултата 69:70. 

Баскетболистите на Олимпиакос имаха шанс да изравнят или поведат, но след техни пропуски, при оставащи три минути до финала Анадолу Ефес все още имаше аванс от 3 точки - 73:70. 

Съставът от Пирея не успя да отбележи кош около 4 минути в заключителните моменти, но изравни за 74:74 само 19,5 секунди преди края на мача. С решителна тройка Мицич донесе успеха на Анадолу Ефес за 77:74.

Най-резултатен за победителите беше Шейн Ларкин с 21 точки и 7 асистенции, а за Олимпиакос с 12 точки завърши Шакил МакКисик.


„Много съм разочарован. Не можахме да играем на нивото, на което свикнахме през сезона и за съжаление загубихме мача“, заяви пред БТА баскетболистът Александър Везенков след поражението на неговия Олимпиакос със 74:77 от турския Анадолу Ефес в първия полуфинал на Евролигата за мъже в сръбската столица Белград.

„Не бих казал, че имаше по-голямо напрежение. Мисля, че изиграхме слаба трета част в нападение, направихме много грешки, вкараха ни лесни точки и от там за съжаление, когато можехме да наваксаме, не можахме да го направим“, коментира още Везенков.

На въпрос с какво Анадолу Ефес затрудни него и съотборниците му, българинът отговори: „Не смятам, че ни затрудниха с него конкретно. Когато един отбор вкара 77 точки, мисля, че в защита бяхме ОК, но в нападение взехме много прибързани решения и загубихме мача.

Чувствах се добре, но не се видя на терена, така че за съжаление не можах да помогна на отбора.“

Колкото до предстоящия в събота мач за третото място, Везенков коментира, че в момента е трудно да мисли за него. 

„Няма да лъжа, че не ни интересува този мач. Интересува ни гръцкият шампионат и да можем да станем шампиони“, категоричен беше националът.