0

Отборът от Формула 1 Хаас уволни руския си пилот Никита Мазепин заради инвазията на Русия в Украйна. Тимът прекрати и договора с основния си спонсор – руската компания за химикали „Уралкали“. Един от собствениците на компанията е руският милиардер Дмитрий Мазепин, който е считан за близък на президента на страната Владимир Путин. Именно заради парите на милиардера синът му Никита получи място в отбора.

От Хаас съобщиха, че ще обявят името на новия си пилот в началото на другата седмица. Фаворит за мястото е резервният пилот на тима Пиетро Фитипалди, който кара в две състезания в края на 2020 г. след тежкия инцидент с тогавашния пилот Ромен Грожан. Другите варианти са индиецът Джехан Дарувала и Оскар Пиастри, който е действащият шампион във Формула 2. Според германски медии Нико Хюлкенберг също е вариант за съотборник на Мик Шумахер.

"Както всички във Формула 1, в Хаас също сме шокирани и натъжени от инвазията в Украйна и се надяваме на скорошен и мирен край на конфликта", се казва в съобщението.

Изгонването на Мазепин се очакваше още след обявяването на войната на 24 февруари. Дмитрий Мазепин бе един от бизнесмените, поканени в Кремъл часове след началото на инвазията.

Още на 24 февруари Хаас премахна логото на „Уралкали“ от колите си, както и цветовете на руското знаме, които бяха на болида през 2021 г.

Редица световни спортни федерации изключиха от участие Русия и Беларус, но международната федерация по автомобилизъм (ФИА) реши, че пилотите от двете страни могат да продължат да се състезават като неутрални, ако подпишат документ, че не подкрепят инвазията.

Великобритания обаче съобщи, че няма да пуска пилоти от двете държави на моторни състезания в страната си. Самият Мазепин заяви, че е бил готов да изпълни всички изисквания на ФИА, но въпреки това от тима са решили да го изгонят.

"Много съм разочарован да разбера, че договорът ми във Формула 1 е прекратен. Разбирам трудностите, но моето желание да приема всички условия на международната федерация беше напълно игнорирано", написа Мазепин в Туитър.