0

П резидентът на международната федерация по автомобилизъм (ФИА) Мохамед Бен Сулайем няма намерение да отменя забраната за носене на бижута въпреки публичните протести на Люис Хамилтън. 

В последните седмици Формула 1 изисква пилотите да не носят бижута от съображения за сигурност. Хамилтън обаче отказва да спази изискването, като каза, че не може да махне част от накитите по себе си. На пресконференцията преди Гран при на Маями седемкратният шампион се появи с пръстен на всяка ръка, няколко верижки, както и три часовника. Хамилтън дори намекна, че няма да кара, ако не го пуснат, но впоследствие стигна до споразумение с шефовете. Той получи и толеранс от две състезания да махне бижутата, които се отстраняват по-трудно като пиърсинга на носа.

Бен Сулайем заяви, че харесва Хамилтън и винаги го е подкрепял, но правилата важат всички.

„В Маями той се видя с британски доктор заради проблема с бижутата. Има правила и трябва да се спазват. Не решавам аз, но медицината показва кое е правилното. Иска ми се Люис да бъде модел за подражание, посланик на спорта, който праща правилното съобщение на младите пилоти, за да се предпазим от трагедия. Трябва да го използваме за добра кауза“, каза Бен Сулайем пред „Дейли Мейл“. 

Той заяви, че по принцип няма нищо против бижутата: „Обичам бижута. Напълно. Но в болида няма избор. Хората казват, че тези правила не са били прилагани преди. Не питайте мен защо. Може да питате предишните управляващи защо е така.“

Попитан какво ще стане, ако в Монако Хамилтън не спази правилата и все пак се появи с бижута, Бен Сулайем отговори: „Това си зависи от него. Има глоби. Това е все едно някой да кара с превишена скорост на пътя – не можеш да го спреш да го прави, но го глобяваш, дори и да е било само веднъж. Не може да оставим някого, само защото е приятел. Има едно правило за всички и това е.“