0

Н ационалният ни отбор по единственият отборен спорт за незрящи у нас – голбал, извоюва второто място на международния „Отворен турнир за купата на България в памет на Илия Попов”. Нашите надделяха над отборите на Румъния, Сърбия и клубните отбори на Ифаистос и Клио Солун от Гърция, а първото място спечели Черна гора.

Самото провеждане на състезанието беше изключително важен успех за спортните среди на незрящите, тъй като България не беше домакинствала такъв турнир години наред. Фондация „Сърцето на Йелена“ е организатор, а цялото финансиране е осигурено от Лайънс Клуб Св. Иван Рилски и Лайънс Клуб Арх. Михаил. Наградният фонд също беше подобаващ на подобно събитие, който бе дарен от „Спорт Вижън“.

Този успех е част от поредицата постижения на националите ни напоследък. Миналата година за първи път от 12 години български отбор грабна медал на Европейското първенство, последван от триумф в Скопие и сребърни медали на турнира в Сараево. Всичко това е постигнато с много отдаденост и труд, напук на трудностите и недофинансирането на този спорт за незрящи.