0

С ветовният шампион Макс Верстапен триумфира в Гран при на Унгария - последното състезания преди лятната пауза във Формула 1. 

Нидерландецът, който стартира 10-и на „Хунгароринг“, взе водачеството в 52-рата обиколка след страхотната стратегия на Ред Бул, пратила го първи в бокса още преди 40-ия тур. Зад него се наредиха пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел, който стартира от полпозишън.

Точно на обратния полюс стратегически бе ситуацията за Ферари. Пилотите на Скудерията, които до около 40-ата обиколка бяха в челото заедно с Ръсел, дори не намериха място на подиума. 

Испанецът завърши четвърти, а монегаскът – шести, преминавайки през три спирания в бокса. Пети между пилотите на "черните кончета" финишира Серхио Перес.

В първите 30 обиколи от надпреварата не се случи почти нищо интересно и първите спирания в бокса преминаха без големи затруднения за всички в челото на колата, която се водеше от Ръсел. 

Шарл Льоклер за пръв успя да излезе начело на колоната в 31-вата обиколка, когато на старт-финалната права изпревари британеца.

Няколко тура по-късно за пръв път над пистата "Хунгароринг" прекапа, а Льоклер бе вкаран в бокса, където му бяха сложени гумите "хард". След излизането той се оказа зад Макс Верстапен, но по-малко от две обиколки по-късно, в 42-рата, нидерландецът се завъртя на един от завоите и бе изпреварен от Льоклер.

Битката между двамата продължи и в 45-ата обиколка.  Верстапен си върна позицията след атака на старт-финалната права и изпреварване на излизането от първия завой. Така световният шампион се оказа на трета позиция в класирането зад Карлос Сайнц-младши и Люис Хамилтън, които обаче до момента бяха влезли само по веднъж в бокса.

След като двамата лидери се озоваха за втори път в бокса, Верстапен пое водачеството, а междувременно Джордж Ръсел с най-меките гуми успя да изпревари Льоклер за втората позиция. Това окончателно провали тактиката на Ферари и в 55-ата обиколка "черните кончета" решиха да извикат монегасеца в бокса, за да му сложат гуми "софт". 

В същото време седемкратният световен шампион Люис Хамилтън се движеше с чудесно темпо с най-меките гуми и в крайна сметка финишира втори, като изпревари съотборника си и сънародник Ръсел, като освен това записа и най-бърза обиколка.

С победата си днес Верстапен увеличи преднината си на върха в генералното класиране на 80 точки пред Льоклер, който въпреки шестото си място в Унгария остава на втората позиция. На само пет точки зад пилота на Ферари се намира Перес, а на 15 зад мексиканеца е Ръсел. 

Сега за пилотите и отборите във Формула 1 предстои пауза преди следващия старт, който ще бъде за Гран при на Белгия на 28 август.