0

А лександър Везенков смята, че българският национален отбор по баскетбол ще е сериозен опонент за всеки, ако играе по начина, по който го направи в световната квалификация срещу Литва, загубена със 70:72 в Самоков. Тимът на Росен Барчовски загуби, но измъчи максимално големия фаворит. 

"Беше наистина оспорван мач, дадохме всичко от себе си, водехме в резултата пет минути преди края, но накрая направихме грешки в атака и допуснахме лесни кошове от Литва и това направи разликата. В крайна сметка загубихме заради една-две ситуации. Разочароващо е, но дадохме всичко от себе си и ако играем по този начин на Евробаскет всички ще ни уважават и ще бъдем сериозен съперник за опонентите ни“, каза звездата на Олимпиакос.

Той благодари на феновете в Самоков, но допълни, че баскетболът трябва да се завърне в София и мачовете на тима да са в „Арена Армеец“.

"Искам да благодаря на хората от Самоков за всичко, което ни дават. Лично мое мнение обаче е, че баскетболът трябва да се върне в София. Имаме една страхотна зала - да, много голяма, не може да се напълни от първия ден, но ако играем така, имам чувството, че още повече хора ще идват да ни гледат. Тези момчета заслужават да играят в такава зала. Знам, че е трудно, но трябва да се замислим, защото имаме играчи, които могат. Борим се почти във всеки мач. Ако оставим този двубой с Босна, в който загубихме с голяма разлика, във всички останали се борим до последно, и с мен, и без мен", допълни Везенков.

Според него няма да е фатално, ако националите отпаднат от квалификациите.

"Имаме мача с Босна, но не е толкова фатално да не се класираме за следващата фаза. Да, всички искаме да играем с по-добри отбори, ако можем да се класираме за световното първенство, но вижте го от другата страна. Ако не се класираме, ще имаме мачове с по-слаби отбори, в които по-младите играчи ще трупат опит и да имаме още един шанс да се класираме за Евробаскет 2025. Всички говорят за европейското, защото това е един форум, защото това е последно за играчи като Чавдар Костов и Станимир Маринов. Така че те искат да го изживеят на максимум. Може би и за нас няма да има друг шанс. Нормално е всеки да се фокусира там. Знам, че треньорът мисли за тези два мача, и ние даваме 100% от себе си. За първи път обаче няма да е толкова фатално да не се класираме и да играем с по-слаби отбори", заяви още Везенков.