0

Р уският опозиционен политик Алексей Навални е бил близо до това да бъде освободен при размяна на затворници със Съединените щати, заяви днес Мария Певчих, съюзничка на Навални.

В изказване, публикувано в "ЮТюб", Певчих, която твърди, че руските власти са убили Навални - нещо, което те отричат - твърди, че критикът на Кремъл и и двама граждани на САЩ са били напът да бъдат разменени за Вадим Красиков - наемен убиец от руската служба за сигурност, който излежава доживотна присъда в Германия.

Тялото на Алексей Навални е предадено на майка му!

За момента няма коментар по темата от руска и американска страна. Кремъл нарече "абсурдни" твърденията, че руските власти са оказвали натиск върху майката на Алексей Навални във връзка с погребението на сина ѝ. Президентът Владимир Путин не е участвал във вземането на решения за тялото на Навални, увери неговият прессекретар Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Говорителката на Навални, който почина внезапно на 47-годишна възраст в арктическа наказателна колония на 16 февруари, заяви в петък, че руските власти са поставили ултиматум на 69-годишната му майка Людмила да се съгласи в рамките на три часа да го погребе без публична церемония или той ще бъде погребан в затвора.

MOST WANTED: Русия отново издирва брата на Навални!

Ден по-рано майката на Навални се оплака от трудностите при предаването на тялото на сина ѝ и обвини руските следователи, че се опитват да я изнудват във връзка с организацията на погребението.

Тялото на покойния опозиционер беше предадено в събота на майка му в арктическия град Салехард. Все още не са обявени условията за погребението му, посочва Ройтерс.

КАК УБИХА НАВАЛНИ: Рязък удар в сърцето отнел живота на опозиционера?

Запитан дали ще коментира предполагаемия официален натиск върху майката на Навални, Песков заяви днес пред репортери, че "не може да коментира по никакъв начин, защото Кремъл няма нищо общо с това, така че Кремъл не може да оказва натиск". "Това е поредното абсурдно изявление на тези поддръжници (на Навални)", добави той.

ГОРЕЩ КАРТОФ: Кметът Терзиев каза ще кръсти ли "Граф Игнатиев" на Навални!

"Те почти всички са издирвани (от руските власти) и почти всички са в чужбина. Изявленията им трябва да бъдат третирани по съответния начин", каза Песков. Запитан дали призивите, отправени към Путин от майката на Навални и Юлия, неговата съпруга, са помогнали за ускоряване на процеса по предаването на тялото, той заяви, че руският президент няма отношение към случая.

"Държавният глава по никакъв начин не се занимава с тези въпроси. Има определени служби и съответни процеси, които протичат в съответствие с установените правила за такива ситуации", каза Песков.

ЖИВ ДА ГО ОЖАЛИШ: Доналд Тръмп се сравни с Навални!

На въпроса дали Путин има нещо общо с проблемите около предаването на тялото, което според поддръжниците на Навални е станало подозрително бавно, той отговори отрицателно.