0

В естник "Ню Йорк Таймс" публикува зашеметяващ репортаж за възрастта на президента Байдън и за това как тя се превръща в "неудобен въпрос" за Белия дом и Демократическата партия, предаде БГНЕС.

Заглавието на репортажа гласи, че 79-годишният Байдън "изпитва границите на възрастта и президентството". В публикацията се подчертава как предстоящото му пътуване до Близкия изток първоначално е било свързано с неотдавнашното му пътуване до Европа. Анонимен служител е нарекъл "лудост" плана, при който президентът прави 10-дневно пътуване в чужбина. Според сътрудници на прездиента е имало "политически и дипломатически" причини зад разделянето на пътуването на две.

"Реалността обаче е, че управлението на графика на най-възрастния президент в американската история е свързано с особени предизвикателства", пише главният кореспондент на "Таймс" в Белия дом Питър Бейкър. "И тъй като г-н Байдън настоява, че планира да се кандидатира за втори мандат, възрастта му все повече се превръща в неудобен въпрос за него, екипа му и партията му."

Бейкър разказва за европейското пътуване на Байдън, по време на което е имал нужда от напътствия от друг световен лидер, за да погледне към камерите за фотосесия, и как напускащият вече британски министър-председател Борис Джонсън е отговорил от името на президента, който не е чул репортерски въпрос за Украйна.

"На моменти г-н Байдън поддържаше натоварен график. В деня, в който отлетя за Мадрид за срещата на върха на НАТО, той се срещна с множество лидери и завърши с вечеря, домакинствана от краля на Испания Фелипе VI и кралица Летисия. В друг ден обаче той пропусна вечерни тържества с други лидери и публичният му график завърши с мероприятие в 15:30 ч.", пише Бейкър. "Но помощниците му казаха, че е бил зает и е оставал да работи до късно всяка вечер от пътуването извън полезрението - точно както казват, че очакват да направи и през следващата седмица, когато отново тръгне на път в Израел и Саудитска Арабия."

Бейкър пише, че възрастта на Байдън се е превърнала в "чувствителна тема в Западното крило", като отбелязва, че той вече е с една година по-възрастен от президента Рейгън, когато завърши втория си мандат. Той твърди, че "повече от дузина настоящи и бивши високопоставени служители и съветници единодушно съобщават, че г-н Байдън е останал интелектуално ангажиран, задавал е умни въпроси на срещите, разпитвал е помощниците си по спорните въпроси, обаждал им се е късно през нощта, издирвал е слабата точка на страница 14 от меморандума и е пренаписвал до последната минута речи като изявлението си за абортите в петък".

Въпреки това "Таймс" признава, че енергийното ниво на Байдън "не е такова, каквото беше" и че някои помощници "тихо се грижат за него".

"Той често се клатушка, когато върви, и помощниците му се притесняват, че ще се спъне в някоя жица. По време на публични събития той се запъва в думите си и те затаяват дъх, за да видят дали ще успее да стигне до края без гаф", уточнява Бейкър. "Макар че служителите на Белия дом настояват, че не правят никакви специални приготовления, както правеше екипът на Рейгън, в личен план те се опитват да пазят уикендите на г-н Байдън в Делауеър колкото се може повече. По принцип той е президент с пет или пет и половина дни в седмицата, въпреки че има моменти, когато го викат по всяко време, независимо от деня. През нощта остава извън полезрението на обществеността и е участвал в по-малко от половината пресконференции или интервюта в сравнение с последните си предшественици."

Белият дом е раздразнен от медийното внимание към падането на Байдън от велосипед през юни въпреки редовните му тренировки и от факта, че "почитателите" му все още се съмняват в способността му да ръководи още шест години, ако бъде преизбран през 2024 г.

Дейвид Герген, бивш съветник на четирима президенти в Белия дом, който през май навърши 80 години, заяви пред "Таймс", че според него е "неподходящо" да се стреми към президентския пост след 80-годишна възраст, като подчерта, че не би се доверил на себе си да ръководи каквато и да е организация, тъй като "не си толкова съобразителен, колкото си бил някога".

Но "специалистът по дълголетие" С. Джей Олшански от Университета на Илинойс в Чикаго заяви, че "няма доказателства, че възрастта на Байдън трябва да има и грам значение". Според него "правилният въпрос" е дали психическата годност на президента ще достигне до 86 години - възрастта, на която той би бил в края на втория си мандат, като заяви пред "Таймс": "Нещата се объркват с напредването на възрастта и рисковете се увеличават, колкото повече остаряваме".

След като цитира проучване от юни, според което 64% от избирателите смятат, че Байдън е твърде стар за президент, Бейкър пише, че публичните изяви на Байдън "подхранват това мнение".

"Речите му могат да бъдат плоски и безлични. Понякога губи хода на мисълта си, има проблеми с назоваването на имена или изглежда за момент объркан. Неведнъж е промотирал вицепрезидента Камала Харис, наричайки я "президент Харис"," разказва Бейкър. "Г-н Байдън, който е преодолял заекването си в детството, се запъва в думи като "клептокрация". Казвал е ирански, когато е имал предвид украински, и няколко пъти е наричал сенатор Марк Уорнър -демократ от Вирджиния, "Джон", бъркайки го с покойния републикански сенатор с това име от Вирджиния."

След това посочи различни моменти, в които Белият дом трябваше да оттегли коментарите на Байдън, като например, когато той се зарече, че САЩ ще отговорят с военна сила, ако Китай нахлуе в Тайван, и когато заяви, че руският президент Владимир Путин "не може да остане на власт".

Но според дългогодишния съветник на Байдън Майк Донилън, няма особена промяна. "На връщане от дълги пътувания, когато персоналът е изтощен, той (Байдън) иска да прекара четири часа в планиране на това как да се справим с вътрешната политика, докато всичко, което много по-младият персонал иска да прави, е да спи."

Заместник-ръководителят на канцеларията на Белия дом Дженифър О'Мали Дилън заяви, че президентът "непрекъснато внася допълнения в графика си, независимо дали става дума за нови разговори с главен изпълнителен директор или за нощни срещи с членове". /БГНЕС