0

К итай осъжда посещението на Пелоси в Тайван и ще вземе всички необходими мерки да защити суверенитета и териториалната си цялост, заяви в комюнике китайското външно министерство, цитирано от агенция Синхуа.

"На 2 август председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети китайския район Тайван, без да се съобразява с категоричното противопоставяне и официалните протести на Китай. Това е сериозно нарушение на принципа за един Китай и на положенията в трите съвместни комюникета на Китай и САЩ. То има тежко отражение върху политическата основа на китайско-американските отношения и сериозно нарушава суверенитета и териториалната цялост на Китай. То сериозно подкопава мира и стабилността в Тайванския проток и изпраща изключително погрешен сигнал към отцепническите сили за "независимост на Тайван". Китай категорично се противопоставя и осъжда това, изразявайки остър протест пред САЩ", се казва в комюникето.

Позицията на китайското правителство и народ по въпроса за Тайван е последователна. Това е твърдият ангажимент на над 1,4 милиарда китайци е решително да бранят държавния суверенитет и териториална цялост, се посочва още в текста.

По-рано днес Пелоси пристигна в Тайван. На летището в Тайпе оглавяваната от нея американска делегация бе посрещната от външния министър на Тайван Джоузеф Ву.

Междувременно Китай обяви военни учения, които ще се проведат в шест зони във водите около Тайван, в отговор на посещението на председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси на острова, съобщи ДПА.

Според китайското министерство на националната отбрана, военните учения ще започнат днес и ще продължат до неделя.

Говорител на министерството заяви пред Китайска централна телевизия, че "Китайската народна освободителна армия е във висока степен на готовност и ще започне серия от насочени военни операции" и добави, че тяхната цел ще бъде "решително да защитават националния суверенитет и териториалната цялост и решително да предотвратяват намеса на външни сили и отцепнически опити".

Китайските държавни медии публикуваха карта, показваща шестте морски зони около острова, където ще се проведат военните операции, като част от тях включват "бойна стрелба на далечно разстояние в Тайванския проток" и "тестови стрелби на продължителен обстрел източно от остров Тайван".

Полетът на Пелоси - най-следеният в историята

Няколкостотин хиляди души са следили полет SPAR19 на Военновъздушните сили на САЩ във вторник, докато председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси пътува до Тайван, съобщи БНР.

Медийни кадри заснеха Пелоси да слиза от най-гледания самолет в света в Тайпе.

Глобалната услуга за проследяване на полети Flightradar24, която предоставя информация в реално време за хиляди самолети по света, каза за агенция MarketWatch, че полетът с позивна SPAR19, за който се предполагаше, че превозва Пелоси, привлича рекорден брой наблюдаващи го, откакто той напусна Съединените щати през уикенда. Тракерите, следящи плътно услугата, включваха и държавното китайско издание Global Times.

"Според Flightradar24, Boeing C-40C с позивна SPAR19 е излетял от авиобазата Paya Lebar тази сутрин“, написа Global Times в един момент, както се съобщава от "Уолстрийт джърнъл".

"Веднага след като полетът стана активен във вторник, това беше най-проследяваният полет в нашата услуга“, отбеляза Иън Печеник, директор по комуникациите на Flightradar24. "И след това, преминавайки покрай Манила (столицата на Филипините), той се превърна в най-проследяваният полет на живо за всички времена, допълни той пред MarketWatch.

И точно преди самолетът да кацне в Тайпе, Тайван, Печеник каза, че повече от 7080 000 души по света са го проследили в услугата на Flightradar24. "Това беше максимална натовареност", добави той.

Интересът към полета на Пелоси беше толкова голям, че натовари сървърите на Flightradar24, което накара услугата да създаде виртуална "чакалня" за хора, които се опитват да влязат в услугата за проследяване.

Преди това най-проследеният полет на Flightradar24 беше полетът на руския опозиционен лидер Алексей Навални обратно в Русия с търговски самолет, след като в Германия се възстанови от предполагаем опит за отравяне.

И КРЕМЪЛ СЕ НАМЕСИ: Солидарни сме с Китай за Тайван, САЩ търсят конфронтация

ЗАРАДИ ПЕЛОСИ: Заплаха за три бомби на летището в Тайпе

НАЖЕЖЕНА ОБСТАНОВКА: Китайски бойни самолети и кораби очакват идването на Нанси Пелоси в Тайван