0

Г лоба от 500 евро заплашва всеки, който управлява лодка в Гърция, чийто капитански лиценз не е преведен на гръцки език. Това става ясно от последните събития в южната ни съседка. Проблемът лъсва, когато нашият съгражданин К.Д. е бил спрян от представители на бреговата охрана в района между Кавала и остров Тасос. Той е возил на личната си лодка представители на семейството си.

От бреговата охрана поискали инспекция на малкия плавателен съд и документите на водача, като са установили, че т. нар. капитанска книжка не е преведена на гръцки и това е послужило като повод той да бъде глобен 500 евро. Освен това е била направена и щателна проверка на съда, дали има въдици и принадлежности за риболов, както и дали има изправен пожарогасител. Специално за „Телеграф“ нашият сънародник разказа, че е бил изненадан от глобата и че за първи път чува за такова изискване. Освен че са били много щателни при проверката, представителите на властите са започнали спор за правоспособността му, като твърдели, че „капитанското“ му право било за по-големи кораби, но не и за малки съдове.

Наказание

След акта българинът побързал да плати глобата, за да се възползва от 50%-ното намаление при плащане до 5 дни и платил само 250. След това се е обадил на местен адвокат, който тутакси е превел и легализирал документите. Властите освен друго са изискали и удостоверение, че органът, издал правоспособността за управление на съд до 40 БРТ (Бруто регистър тона), има правата да издава такива лицензи. Това е предизвикало още по-голямо недоумение, тъй като според думите на нашия сънародник голяма част от студентите в морските ни училища, които издават подобни разрешителни, са именно гърци.

Проверка на „Телеграф“ показа, че в България тези документи се издават съгласно НАРЕДБА № 6 ОТ 17 ЮНИ 2021 Г. ЗА КОМПЕТЕНТНОСТ НА МОРСКИТЕ ЛИЦА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

Т.нар. любителски правоспособности за управление на малки плавателни съдове са както следва:

1. Водач на кораб до 40БТ по море - документ, който дава право да се управляват лодки, яхти, джетове и изобщо плавателни съдове до 40БТ международно в цял свят.

 2. Водач на малък кораб - документ, който дава право да се управляват плавателни съдове до 20 м, до 12 човека на борда по всички вътрешни водни пътища на Европа (вътрешноконтинетални води - реки, езера, язовири).

Проверка

По казуса обаче отношение взе посолството на Р. България в Атина, което побърза да уточни, че съгласно местното гръцко законодателство и според Регламент от 13 май 2013 г., а именно: „Удостоверения за управление на моторни плавателни съдове, притежателите на издадени от чужда държава документи трябва да представят официален превод на гръцки език, както и удостоверение от посолството или консулството, което трябва да завери документа.“ Изискването е публикувано в местния държавен вестник и то е законно.

Така всеки наш сънародник, притежаващ лодка и право да я управлява, е заплашен от тежки глоби, ако няма нужните преводи и заверки, а лодката може да бъде буксирана до пристанище.