0

Д ва живота бяха спасени при съвместна операция между българския модул за издирване и спасяване и местни екипи след опустошителните трусове в съседна Турция, съобщиха от "Пожарна безопасност и защита на населението".

Нашите огнеборци са извадили изпод руините дете на 4 години и възрастен мъж. Спасените са предадени на медицински екипи.

Доктор Веселин Йолов, служител на Медицинския институт на МВР, който е част от БГ екипа в Турция, имал трудната задача да окаже съдействие и пряко да участва в сложна хирургична и животоспасяваща интервенция. Благодарение на неговите действия, пострадал човек получил шанс да оцелее.

Всички действия на българските пожарникари и спасители се координирали с представители на местната власт.

В същото време от МВР съобщиха, че българският модул, в състава на който са 78 пожарникари и спасители, е изградил своя лагер на стадиона в град Бесни, на около 40 км западно от областния град Адияман. Проведени били срещи с координационната група на място за разпределяне на задачите по издирване и спасяване.

В четвъртък сутринта екип от 22 човека, сред които е и лекар от Медицинския институт на вътрешното министерство, са извършили спасителни дейности в района, оказана е необходимата медицинска помощ на пострадали хора. Всички служители на ГДПБЗН са в добро здравословно състояние. Националната асоциация на доброволците в Република България организира 28 доброволци, които отпътуваха за пострадалите от земетресението райони в Република Турция още на 7-и февруари. Момчетата и момичетата са от „Аварийно спасяване – Пловдив“, „Пловдив 112“, Доброволно формирование „Мейдей“ и ДФ на Столична община. В помощ на първия екип, днес заминават още 20 доброволци, които следобед ще излетят с турските авиолинии. Доброволците са от клуб „Пещерно спасяване“ в Пазарджик, ДФ към община Топловград и други. Екипите на Българския червен кръст, съвместно с екипа на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община, работят в района на град Адана. До момента те са извършвали дейности по издирване и спасяване на три места, допълват от вътрешното министерство.