0

Н яколко дни след целувката, когато всички говореха за нея, а в Испания не се говореше за нищо друго, Луис Рубиалес попита експерт в медийните кампании: „А това колко дълго ще продължи?“ 

Не се доближавай, омбре! След целувката Рубиалес е с 200 м ограничителна заповед за футболистките

Тогава все още президентът на Кралската испанска футболна федерация беше убеден, че това не е голяма работа, че надигащата се вълна, която заплашваше да го удави, ще отшуми сама и че животът, неговият привилегирован живот на могъщ лидер и милионер, ще се върне към това, което беше преди да целуне Джени Хермосо. 

Запъна се, вместо покаяние

Няколко дни след това обаждане, в петък, 25 август, на събранието на Федерацията, Рубиалес, пред родителите и дъщерите си, заяви инатливо пет пъти, че не смята да подава оставка, защото смята, че постъпката му не заслужава това.

Накрая представи оставката си в неделя, 10 септември следобед чрез изявление, три седмици след мача между женските отбори на Испания и Англия. 

В последвалото интервю с британския журналист Пиърс Морган – едно от двете, които е дал досега Рубиалес – бившият лидер на испанския футбол твърди, че е направил „грешка“, но уточни, че става дума за акт на взаимно съгласие. Тоест: той се извини, но не напълно. 

Мачото отвръща на удара: Шефът на испанския футбол плаши със съд нацелуваната Ермосо

Сексист, който не знае, че е такъв

Сътрудници на Рубиалес, хора, които работят или са работили с него, уверяват, че бившият президент на Испанската футболна федерация все още не осъзнава важността на стореното от него. „Той е сексистка личност, но не го знае, както много други“, обобщава жена, която години наред работи с него във Федерацията.

Сред същите тези сътрудници има хора, които твърдят, че, познавайки характера му, рухване като това, което претърпя, от най-високото до най-ниското в метеорична секунда, е било предвидимо, просто въпрос на време. 

И че експлозивният му и арогантен характер го тласкал към това. Други го смятат за нещо извънредно, невъзможно за предсказване, за ексцентричност, дори за такъв като Рубиалес..

Когато пое позицията на президент на федерацията през май 2018 г., заменяйки също скандалния Анхел Вилар, Луис Рубиалес вече се бе оформил като обожествяван, анархичен, авторитарен и презрителен към своите служители. 

Заради собствената му арогантност и представата, която имаше за себе си, го кръстиха Кенеди. За плешивата глава, Мортадело. 

Обсебен от жени, храна, пари - и власт

Освен това беше бърз, импулсивен, шумен и неуморен и предприемчив в работата. „И обсебен от три неща: храна, жени и пари; и с това, което осигурява тези три неща: сила“, казва един от тези бивши сътрудници. По това време той купи мезонет с басейн на улица „Ферас“ в Мадрид за два милиона евро, който сега е пуснал за продажба за два и половина. 

Също по това време неговият чичо, Хуан Рубиалес, когото той нарече началник на своя щаб при пристигането си във Федерацията, му препоръча да помисли върху манията си към  женския пол.

Рубиалес наемал вила за оргии

Сега финансовото му благополучие вече е разклатено. Малко след като беше отстранен от ФИФА и подаде оставка като президент на RFEF и от УЕФА, той обяви апартамента си на улица „Ферас“ за продажба за 2,5 милиона евро. Бившата му съпруга тази година спечели дело срещу него и сега Рубиалес трябва да плаща на дъщерите си двойно по-висока издръжка.

От 46-годишния бивш защитник вече са отнети доста привилегии  и луксозни придобивки – колата с шофьор, с която пътуваше до официални и неофициалния събития, паркомястото, служебния мобилен телефон или жилищната помощ от федерацията, за да плаща наема си.

Сладкият пост като шеф на футболна федерация

Накратко – след оставката му на 10 септември личните финанси на досегашния президент на RFEF са в упадък.

Преди изненадващата му целувка с Дженифър Ермосо да го постави в светлината на прожекторите на международната преса и преди ФИФА да го дисквалифицира, Рубиалес посрещна края на месеца с брутна заплата от 700 000 евро на година. 

Към тази заплата, седем пъти по-висока от тази на премиера на Испания Санчес, трябва да добавим жилищната помощ, която той получава - 36 000 евро годишно. 

Благодарение на тези пари той успя да добави още 3000 евро на месец към вече пълната лична касичка след пет години като президент на федерацията и четири години като вицепрезидент на УЕФА.

Алъш-вериш със „сеньор целувка“: Дерат € 850 за снимка на Луис Рубиалес с коса

Въпреки че бившият футболист загуби местата си, той има мека финансова възглавница, която ще му помогне срещу тежко падане в този нов цикъл. Първият му ход, след като напусна позицията си, беше да обяви за продажба мезонета, в който живееше на улица „Ферас“. 

Луксозен апартамент, който беше придобит през май 2021 г. чрез агенцията за недвижими имоти Gilmar и който разполага с удобства като най-съвременна домашна автоматизация, подово отопление и най-съвременни уреди. 

Имотът от 114 квадратни метра и оценен на 1,8 милиона евро е оборудван с три спални с две бани, всекидневна, трапезария и голяма тераса на две нива с плувен басейн.

Миналата сряда, 13 септември, вестник El Confidencial съобщи, че апартаментът на „Ферас“ е бил рекламиран на уебсайтовете Idealista и Yaencontre. 

Публикацията беше изтрита малко след това и от двете места, където цената на придобиване на имота е посочена като 2,5 милиона евро, с половин милион повече от оценката. 

Вестникът се е обадил на компанията за недвижими имоти „Елвимар“, която отговаря за управлението на мезонета, но оттам отказали информация дали е закупен или само са изтрили поста.

Клип закова Джени Ермосо в грозно двуличие

Мезонет за милиони евро

За да получи достъп до този апартамент, от който сега иска да се отърве, Луис Рубиалес навремето трябваше да направи серия административни манипулации. 

Първоначално през февруари 2012 г. консултантската фирма CBRE оцени имота и включените в него активи на малко над 2 милиона евро. Това беше необходима операция за бившия играч, за да поиска ипотека от Bankinter на стойност 1,6 милиона, която той плати с пакета за жилищна помощ от федерацията. Впоследствие той изплатил сумата от 400 000 евро в брой.

Според негови съседи бившият защитник на Леванте и Херес живее там без прекъсване от две години. В сградата, разположена на метри от централата на управляващата социалистическа партия PSOE, Рубиалес притежава складово помещение и два гаража.

След като федерацията го остави без служебна кола на 30 август, някой от тези гаражи ще остане без служебното BMW X от футболната централа.

Рубиалес не винаги е имал постоянен дом. През първите години от мандата си в RFEF той се установява в покрайнините на Мадрид. По-конкретно, в „Лас Росас“, близо до футболната база на федерацията Ciudad del Fútbol, ​неговото работно място. По-късно, през януари 2020 г., той наема ексклузивен апартамент в Torre de Madrid за сумата от 3100 евро на месец, според вестник El Confidencial.

След възхода спря да му върви

Ако 2020 г. беше страхотна година за Рубиалес, изглежда, че през 2023 г. звездите са се наредили срещу него. 

Тези дни Националният съд реши да приеме жалбата на целунатата от него футболистка Ермосо и той стана  обвиняем за предполагаемо сексуално посегателство. 

Няма да "оди бос"

Което не е първото му дело тази година. Миналия юни бившата му съпруга, адвокатката от Валенсия Мануела Деликадо, също го принуди да се изправи на подсъдимата скамейка. Тя поиска от него да плаща на всяка от дъщерите си  по 1500 евро на месец издръжка вместо тогавашните 400 евро. 

Стигна се до компромисна цифра – занапред Луис Рубиалес ще дава по 800 евро за всяка от трите си дъщери, две от които са непълнолетни и учат в платени училища, а първородната му дъщеря учи в университет във Валенсия. 

В съдебното решение се посочва ръст на личното богатство – в активи и привилегии, на които се е радвал бившият президент през последните години. Ситуация, която изобщо не прилича на тази, през която преминава, когато се развежда през 2013 г.

От 97 000 евро на година през 2011 г. и отрицателен баланс в сметката му, той качва на 137 330 евро през 2014 г., 458 655 евро през 2019 г. и 955 078 евро през 2020 г. 

Освен това Луис Рубиалес управлява две компании през последните години: Ciudad del Futbolista S.L., която има общи активи от 611 553 евро, и Mutualidad de Deportistas Profesionales, която има фонд от над 2 милиона.

Източници: El Pais/El Mundo