0

Р уският бизнесмен Алишер Усманов, за когото се твърди, че е шестият по богатство олигарх в Руската федерация, обжалва решението на ЕС да му бъдат наложи строги санкции в отговор на руската инвазия в Украйна.

Усманов е подал жалба в Съда на ЕС на 29 април, като е поискал от трибуналът да спре санкциите. Очаква се съдебният състав да вземе окончателно решение по казуса.

Делото на Усманов е едно от многото в съда в Люксембург, след като първият кръг от санкции беше оповестен публично на 28 февруари. Съдебните спорове относно санкциите на ЕС могат да продължат с години и рядко водят до победа на обжалващите.

Например, избягалият бивш украински президент Виктор Янукович и синът му остават в списъка със санкции на ЕС още от 2014 г., дори след като са спечелили дела срещу санкциите през 2020 г.

Алишер Усманов е под санкциите на САЩ, Великобритания и ЕС. Той е собственик на "Металоинвест" и "Мегафон". Богатството му намаля от 21,6 милиарда долара на 18,9 милиарда долара след наложените наказания и конфискуването на имущество. ЕС и САЩ санкционираха руски бизнесмени под предлог, че парите им са незаконни и в желанието си да накажат „приятелите на Путин“.