0

Ч астни самолети, свързани с руски олигарси и длъжностни лица, изглежда продължават да летят към и извън Европейския съюз и Великобритания, въпреки забраните за полети и санкциите, наложени след нахлуването на Русия в Украйна, установи разследване на британския вестник „Guardian”.

Медията си е сътрудничила в проучването с Проекта за докладване на организирана престъпност и корупция. Разследването е идентифицирало и проследило самолети, свързани със санкционирани бизнесмени и длъжностни лица, включително Роман Абрамович, Алишер Усманов и Игор Шувалов, бивш руски вицепремиер. Анализът на „Guardian” сочи, че летателни апарати, свързани с въпросните санкционирани руснаци, са са летели до Обединените арабски емирства много по-често през седмицата, която започна инвазията през февруари, отколкото през която и да е друга седмица на 2022 г.

Според „Guardian”, самолет на родения в Узбекистан милиардер Алишер Усманов, е бил засечен на да напуска германския град Мюнхен на 28 февруари, четири дни след началото на инвазията. Друг летателен апарат, свързан с Усманов, е излетял от Флоренция в същия ден.

Машини, свързани с Роман Абрамович, също също са били засечени да летят в седмиците след началото на войната. Според сайта Flightradar24, самолет, свързан, с Евгений Швидлер, близък съдружник на собственика на Челси, е излетял от Бигин Хил до Фарнбъроу на 27 февруари. Същата машина по-късно е летяла до Ню Йорк, а след това се е завърнала във Фарнбъроу на 4 март, два дни след като Обединеното кралство наложи санкции на руски самолети. Пред „Guardian” представител на Швидлер заяви, че „никакви санкции не са били прекрачени, тъй като Швидлер вечер не е руски гражданин и немя връзки с Кремъл“.

Според разследването, руските олигарси са намерили и място, където могат да спасят частните си самолети. Това са Обединените арабски емирства, където се твърди, че са засечени летателни апарати, свързани с Абрамович, украинския опозиционен лидер Викот Медведчук, Андрей Гуриев, Андрей Мелниченко и Олег Дерипаска.

Милиардерът Мелниченко, чиято яхта беше конфискувана в Италия, е успял да прехвърли самолета си в Дубай на 9 март. Машината е регистрирана в Люксембург, където е обект на разследване.