0

У краинският президент Володимир Зеленски обяви, че страната му е готова на компромис с Русия за Донбас, където се намират самопровъзгласилите се за независими републики Донецк и Луганск. Досега Киев твърдо отказваше да приеме откъсване на нейна територия от руснаците. 

Зеленски каза в интервю за руски медии, че би преговарял за всички аспекти на кризата, ако руските войници се изтеглят от Украйна и определи обвиненията на Русия, че украинците имат химическо и биологично оръжие като "виц". Според него е абсурдно да се говори и за "денацификация" на Украйна, в която, по думите му, няма нацисти.

Въпреки съобщенията от Украйна, че руската армия претърпява тежки загуби и е започнала да губи позициите си, Зеленски обяви, че е готов и на други компромиси. Сред тях са статутът на руския език в Украйна, пълната размяна на всички военнопленници, гаранции за неутралност на Украйна и гаранции за липса на ядрено оръжие на нейна територия. “Готови сме да преговаряме за всичко това, особено за ядрените оръжия, защото Русия започна войната именно заради това“, обясни Зеленски.