0

В ъв Франция е арестувана яхтата Amore Vero, която се свързва с ръководителя на "Роснефт" Игор Сечин. Това съобщи френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер. Плавателният съд се оценява на 150 милиона долара.

Ден преди това сп. Forbes писа, че в Хамбург е конфискувана яхтата "Дилбар", принадлежаща на друг приятел на Путин – олигарха Алишер Усманов, но според немските медии това не е съвсем така.

Яхтата на Усманов очевидно ще остане в пристанището на Хамбург за по-дълго време.

156-метровата яхта в момента е на док в корабостроителницата Blohm + Voss за ремонт и поддръжка. Луксозният кораб е покрит с брезент. Според доклада на "Форбс" служителите на корабостроителницата не са се появили на работа на яхтата в сряда.

Въпреки че яхтата не е конфискувана, тя няма да може скоро да напусне пристанището на Хамбург. Преди да може да отплава, се изисква т.нар. разрешение за износ. В интервю за NDR икономическите власти на Хамбург подчертават, че няма да бъде взето решение за издаване на разрешение за износ. Отговорни за това са Федералното министерство на икономиката в Берлин и Главната митническа дирекция в Бон.

Още във вторник сенаторът по икономика Михаел Вестхагеман (безпартиен) заяви, че на руските яхти не трябва просто да се позволява да напускат пристанището на Хамбург. "Всички стоки, които се изнасят за Русия, трябва да бъдат заявени на митницата. Това важи и за яхтите и затова нито една яхта вече не излиза."

Собственикът на яхтата Усманов е смятан за поддръжник на руския президент Владимир Путин. В понеделник олигархът беше включен в списъка със санкции на Европейския съюз в отговор на агресивната война на Русия срещу Украйна. Във вторник партията Левите в парламента на Хамбург призова "Дилбар" да бъде задържан в Хамбург. "Ако искаш да удариш администрацията на Путин, най-добре е да удариш членовете на финансовия елит, които от години са поддръжници и съратници на Путин", казва лидерката на парламентарната група на левицата Джансу Йоздемир.