0

Б рендън Фрейзър няма да присъства на церемонията за връчване на наградите „Златен глобус“, предаде АП, позовавайки на негово изявление.

Актьорът, чието изпълнение в „Китът“ го превърна в един от възможните претенденти за отличието, заяви, че дори да е номиниран, няма да бъде на тържеството.

През 2018 г. Брендън Фрейзър обвини в непристойно поведение Филип Бърк, член на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд и бивш президент на организацията, стояща зад наградите „Златен глобус“. По думите на Фрейзър инцидентът се е случил през 2003 г. в Бевърли Хилс, Калифорния. През миналата година Бърк, който е от Република Южна Африка, беше изключен от асоциацията, след като нарече кампанията „Животът на чернокожите има значение“ „расистко движение на омразата“.

През миналата година наградите „Златен глобус“ минаха под знака на скандали и обвинения в неетичност и недискретност. Стана ясно, че сред гласуващите не е имало чернокожи участници. Много звезди, пиари и студия казаха, че ще бойкотират наградите. През тази година асоциацията извърши реформи в организацията и обяви, че 80-ите награди „Златен глобус“ ще бъдат връчени на 10 януари. Церемонията ще се излъчва по Ен Би Си.

„Имам дълга история с Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд и затова не изпитвам уважение към нея“, каза Брендън Фрейзър пред сп. „Джи кю“.

Във филма на Дарън Аронофски „Китът“ актьорът играе ролята на самотен учител по английски, страдащ от затлъстяване, който се опитва да се сближи с отчуждената си дъщеря. За изпълнението си Фрейзър е номиниран за награда „Готъм“ и е разглеждан като вероятен претендент за „Оскар“.

След проведено вътрешно разследване Асоциацията на чуждестранните журналисти установи, че Бърк е докосвал по недопустим начин Фрейзър през 2003 г. По това време актьорът е звезда в драмата „Тихият американец“. Все пак асоциацията заключи, че поведението на Бърк може да бъде възприето като шега, а не като сексуална агресия.

„Знаех, че нямам бъдеще в тази система“, коментира Брендън Фрейзър пред сп. „Джи кю“.