Г осподарката Азаде Карабей се е разположила на дивана и дава нареждания на прислужницата Кадер: „Приготви зелен фасул за довечера. И пилаф с шафран. Също така кюфтета. И чобан салата“.
- Добре, госпожо - кима с глава Кадер. Но е изненадана с въпрос:
- Имаме ли артишок?
- Мисля, че е свършил.
- Нали казах да купите? Сега му е сезонът.
- Изхвръкнало ми е от главата – покайва се виновницата.
Докато господарката чете конско на слугинята, а Кудрет по неволя трябва да присъства на караницата, запретваме ръкави, за да приготвим прочутата чобан салата. Която звучи досущ като нашенската овчарска салата. И това не е случайно. Реже се на малки кубчета, а разликата е в подправките.
Продукти:
- краставици - 1 брой
- домати - 2 броя
- лук - 1 глава червен
- зеле - 1 шепа скълцано
- люти чушки - 1 брой, по желание
- магданоз - 1 връзка
- джоджен - свеж, на вкус
- зехтин - около 5-60 мл
- сумак
- сос от нар - на око
- сол - на вкус
- сирене - натрошено, за гарниране
Приготвяне:
Скълцаното зеле предварително овкусете със зехтин и лимонов сок. Смесете го в купа с дребно нарязаните почистени домати, краставици, лук (на тънки полумесеци) и едно скълцано люто чушле по желание. Овкусете салатата с накълцаните джоджен и магданоз и сумак, сол и зехтин. Ако нямате сумак, може и да го пропуснете, а червения лук може да замените с жълт. За дресинг използвайте сок от нар на око и вкус, като внимавайте да не предозирате. Разбъркайте овчарската салата добре и я поднесете. По желание може да гарнирате чобан салатата с плочка сирене или да го натрошите отгоре, иначе традиционната рецепта е само от зеленчуци.
Кристи Красимирова



















