"В момента сме във война. Толкова човека губим на ден, че не мога да си обясня липсата на мерки". Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща на експерти на партията с КНСБ, като се зачуди дали изобщо ще се проведат изборите, защото с тези темпове към дата на вота ще има вече 100 000 заразени. "Как ще стане и при каква организация. Никой не го беседва", каза Борисов.

"В момента сме във война. Толкова човека губим на ден, че не мога да си обясня липсата на мерки". Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща на експерти на партията с КНСБ, като се зачуди дали изобщо ще се проведат изборите, защото с тези темпове към дата на вота ще има вече 100 000 заразени. "Как ще стане и при каква организация. Никой не го беседва", каза Борисов.

Синдикатите представиха своите идеи за ребалансиране на данъците - намаляване на ДДС до 15 %, свиване на данък общ доход също до 15 на сто, както и 15 % корпоративен данък.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поясни, че ще обмислят тези техни предложения. На свой ред след това Томислав Дончев уточни, че в тяхната програма промяна на данъците не се предвижда. Но по думите му има нужда от дискусия по темата и ГЕРБ би се включила в такава. Според него обаче промяна на данъчната система няма как да стане без обществена дискусия. 

Иначе самият Борисов изтъкна постиженията на кабинета на ГЕРБ, сред които увеличението на учителските заплати, парите за медиците на първа линия, в това число, сестри, шофьори на линейки, лаборанти."Много обичат да сравняват първата, втората и третата вълна с 4-та. Тогава светът не знаеше какво има срещу нас. Светът намери рецептата -  ваксините. България ги осигури и когато трябваше да се вземат тежките решение, ние тогава заложихме надеждите си на антиваксарите. Аз още не съм чул къде и дали се е ваксинирал Радев", каза Борисов. Той изтъкна, че в момента няма мерки за подкрепа за бизнеса и домакинствата. По думите му от служебния кабинет са измислили зеления сертификат, за да не се дава помощ, защото на практика всичко работи. "Нито една мярка не работи", каза той. "Когато имаш локдаун или си затворил, тогава работниците могат да отидат на борсата, а фирмите получават 60/40 или 80/20. Направихме го. А сега нито една мярка не работи.", каза той.

Борисов отбеляза поскъпването на тока и на цената на газа, за което нямало мерки. Именно това абдикиране довело по думите му и до чудовищен скок на храни, транспорт, производство, както и за стоките за бита. "Учудващо за мен е, че вече 2 седмици няма никакви действия за цената на тока и сега като дойдат сметките, ще им стане ясно", обяви Борисов. Той настоя веднага да се регулира този скок на цената на тока и на газа. Лидерът на ГЕРБ напомни, че са платили за руските реактори, договорили са спад на цената на газа за над 50 % и на страната ни са били върнати 300 млн. лева. Отделно от това по думите му са платени 800 млн. лева за такси от Балкански поток. "Извади ги тези пари и помогни на бизнеса", каза той.

Борисов изтъкна, че веднага би могъл да се изгради 7 и 8 реактор на АЕЦ "Козлодуй". За АЕЦ "Белене" обаче имало много обструкции и нямало да се случи.,още повече, че на 100 км е "Козлодуй". Лидерът на ГЕРБ напомни, че газовата връзка с Гърция по план трябва да  е готова до края на годината, за да се балансира между доставчиците на газ. Изтъкна, че доставките на азерски газ са ги договорили именно те. "Но трябва да тръгне газовата връзка Гърция", каза той и добави, че сме договорили 1 млрд. азерски газ, а ние харчим около  3 млрд. Той добави още, че има огромен инвеститорски интерес за зелените енергия, но вместо това в плана за възстановяване е записано, че държавата трябва да стори такива.

Той изтъкна, че по време на управлението на ГЕРБ , страната ни е била с най-нисък външен дълг и в тройката на държавите с излишък. "В момента просто се чака да мине 14 ноември, а след това никой от управляващите и съпътстващите ги партии не казва какво ще правя. Дори тестовете за учениците - ще купуват 400 000 теста, които ще стигнат за 1 седмица. След това какво ще правят. След 14 ноември какво ще се прави", попита той. И добави: "Бог високо, Радев далеко!".

"Дано хората и политическите лидери да започната да мислят и за след 14 –ти. Почтеността е, и Зоран Заев днеска го показа, загубиш вота и подаваш оставка. Но да си 4-5-6-ти и да даваш акъл, не ми се струва почтено. Но да кажеш броенето на разписките е непочтено действие Какво пречи? Какво връщане на хартиена бюлетина. За 6-7 месеца близо половин млрд. са похарчени за вота", каза Борисов. И добави: "Ние не се натискаме за управление. Властта не е самоцелна. Много исках да видя другите как управляват. Но в нито една сфера не видях промяна за добро. Аз ще се съобразя, заедно с цялата партия, с вота на избирателите".