0
Искане до Сърбия за ареста на съпругата на банкера беглец Цветан Василев Антоанета са издали родните власти. Срещу нея е издадена и европейска заповед за арест. Заради обвинението за пране на пари. Според прокуратурата банкершата е напуснала страната през юли 2016 г. и оттогава не се е връщала. Най-вероятно тя се укрива при мъжа си в Белград, но на полицията у нас е разпоредено, ако се прибере на родна почва, Василева веднага да бъде арестувана.

Софийският апелативен съд остави вчера без разглеждане жалбата на защитниците на Василеви срещу постановлението на градските прокурори за 72-часовото задържане на Антоанета. Тя е обвинена за пране на пари. Обвинението визира

покупката на палат за 20 млн. евро на брега на Женевското езеро

Милионите, с които е купен тузарският палат, са източени от КТБ от Цветан Василев, а впоследствие, за да ги запази, ги е дарил на жена си. Държавното обвинение обаче не може да връчи постановлението за привличане на Василева, тъй като тя е заедно с банкера беглец в Сърбия, където той се укрива от родното правосъдие. Според данните на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) въпросното имение на Женевското езеро се оценява на 47 559 915 лв. Заедно с луксозния палат от КОНПИ запорираха имане на банкера и фамилията му общо за 2,2 млрд. лева. Освен срещу жена му в СГП има образувано дело за пране на пари и срещу самия аферист. То е за превъртане на парични потоци през негови офшорки в Люксембург. Материалите по това разследване са отделени от мегаделото за източването на КТБ, по което Василев вече бе обвинен от спецпрокуратурата.

Тъй като Василев продължава да се крие в Сърбия, разследването срещу него за източването на КТБ също се води задочно. Разследващи успяха да съберат доказателства за това, че половината от доказаната дупка в размер на 5,6 млрд. лв. във фалираната КТБ е отишла лично в джобовете на афериста. Василев източил милиарди чрез взаимно свързани кухи фирми, регистрирани на един адрес. По това дело

той е обвиняем заедно с още 18 души

Папките с материалите вече са предявени и се очаква в близките месеци обвинителният акт да бъде внесен в Специализирания наказателен съд. Василев ще отговаря като организатор и ръководител на престъпна група за ужилването на вложителите във фалирания от него трезор.

Междувременно синдиците разкриха през февруари, че забегналият в Сърбия олигарх продължава да краде активи от КТБ. Това става чрез подставени лица. Едно от тях е Гриша Ганчев, който чрез поредица от сделки е заграбил активите на „Петрол”, като ги е отделил от кредитора КТБ в свързани с него фирми.

 

Продават столовете и телефоните на КТБ

Синдиците на КТБ са обявили разпродажбата на офис мебелите, телефоните и сървърите на фалиралия трезор. Търгът с тайното наддаване за вещите ще се проведе на 24 април. Началната цена, от която ще започне наддаването за офис мебелите, е 3590,80 лв. Тази за IT техниката пък е 48 000 лева. Таен търг ще се проведе и за продажбата на две от офис помещенията на фалиралата банка. Единият офис се намира в столичния квартал „Красно село” на ул. „Св. Георги Софийски”. Началната цена, от която ще започне наддаването, е 206 700 лева. Помещението е над 100 квадрата. Процедурата отново ще е в края на април.