0

Всеки с глава на раменете, която ползва по предназначение, а не като рупор или латерна, има своята истина за 10 ноември. За някои тази знакова дата е символ на свободата и демокрацията. Други си спомнят с носталгия за времето преди нея. 

Събитията, довели до детронирането на бившия Първи – Тодор Живков, подлежат на оценка и преоценка. В колекционерската поредица на „Златно време“ не залитаме в една или друга посока, а се опитваме да постигнем баланс. Да покажем някои неща, които ни липсват – като игрите на воля от детските ни години. Да разкажем за събития, които може би не са зависели точно от нас. Да намигнем на читателите с вицове и забавни лозунги от отминало време. И да сложим многоточие, защото темата за Десети ноември и прехода е неизчерпаема.

Изминаха 33 години от свалянето на петолъчката от пилона на Партийния дом в центъра на София. Червената звезда - един от символите на комунизма в България, беше свалена на 4 октомври 1990 г., малко след 9 ч. сутринта.

Алената петолъчка, гордо увенчавала години наред Партийния дом, е не само най-многострадалната, но и най-несправедливо низвергнатата комунистическа светиня. Петолъчката беше първият репресиран символ на отминалия режим, изтръгнат от покрива на червената цитадела на 4 октомври 1990 г. Операцията "Долу петолъчката" обаче съвсем не беше някакво демократично беззаконие. Напротив, тя беше предшествана от решението на основните политически сили в парламента, включително и на БСП, които приеха декларация за премахване на нетрадиционните политически символи от обществените сгради, знамена и химни.

Какво се случи с рубинената звезда? България и днес има много обществени сгради, увенчани с прашасали петолъчки, но едно национално знаме и един национален химн. Свалянето на петолъчката е предшествано от всенародни вълнения с палежа на Партийния дом, при които Пламен Станчев едва не се самозапалва. Така се стига до ранната утрин на 4 октомври, когато в 7 ч. около петолъчката започна да кръжи хеликоптер.

На покрива се покатерват експерти по демонтаж на петолъчки от столичната фирма "Обществено строителство". Първият опит за отделянето на петолъчката завършва с пълен крах, на границата на сакатлъка. Няколко часа по-късно вторият опит се оказва успешен.

След време обаче командващият операцията Асен Панайотов, тогава зам.-завеждащ отдел Финансово-стопански в червената централа, ще послъже, че петолъчката е свалена от раз за три минути в 9.00 ч. на 4 октомври. Все едно кибиците от жълтите павета са гледали друг филм и не са били очевидци на мъката в първата раздяла с комунизма. Впрочем Асен Панайотов има право да версифицира, защото той е човекът, който е командвал парада и при първоначалното инсталиране на петолъчката.

Сградата на Централния комитет на Българската комунистическа партия през 1971 г.

 Сградата на Централния комитет на Българската комунистическа партия през 1971 г.
БТА

Митология

Самата петолъчка е обявена с митология. И до днес никой не знае коя от митологемите има нещо общо с реалността. Съдбата на свалената петолъчка е обявена с всякакви слухове и предположения. Една от мълвите е, че с обсипания с рубини комунистически символ е платен външният дълг на България. Според друг слух сме я върнали на Русия. А много хора вярват, че свалената рубинена петолъчка днес се намира в Музея на социалистическото изкуство. Това, оказва се, е на светлинни години от истината. Днес в музея ръждясва железният скелет на първия прототип на звездата, изработен от грубо желязо и червено стъкло. Този прототип от грубо желязо и червено стъкло дълго време е прашасвал и ръждясвал в задния двор на Софийската централна баня. 

Проклятие

Може би заради кремълското проклятие над най-модерната комунистическа звезда в света същата поема своя прокълнат път, шушукат запознати. Кощунствено е да се предполага, че на 4 октомври 1990 г. хеликоптерът е вдигнал не модерната, а допотопната звезда... На същата дата алената петолъчка, която и да е тя, е вдигната при втори опит, а хеликоптерът, кой знае защо, я отнася и стоварва в полето на... Долни Богров. Затова пък още в ранни зори на другия ден, в 5 сутринта, военен камион я натоварва на ремаркето си и я връща отново в Партийния дом. Именно тогава е установен диаметърът й от 2,5 м и за да бъде вкарана в гаража на Тодор Живков, се налага да изпуснат гумите на камиона. Според Асен Панайотов именно в гаража на Тато са свалени позлатените лайстни на светинята и добитото по този начин злато - 2 кг златни люспи, било предадено по надлежния ред с протокол на БНБ. Рубините се оказват многослойно техническо червено стъкло!... Но и то изчезва яко дим незнайно как и къде, а в гаража на Тато остава само скелетът, т.е. желязната арматура на петолъчката, който малко по-късно е продаден за старо желязо. След време пак така, незнайно как, скелетът на алената звезда отново цъфва, този път в задно кьоше на Централната софийска баня.

Кьошето впрочем принадлежи на музея "Стара София", но е недостъпно за посетители. Музейните експерти от "Стара София" разкриват, че преди това скелетът дълги години е отлежавал в склад на Гара Искър. Днес в Музея на социалистическото (тоталитарното) изкуство отлежава ръждясало желязо и никой не знае дали то именно е крепяло допотопната алена звезда?

Отговор

Какво свалиха от покрива? Отговорът на въпроса какво е свалено от покрива на Партийния дом на 4 октомври 1990 г. се крие в Решение №648 от 28 юли 1984 г. на Секретариата на ЦК на БКП. С въпросното решение висшият партиен орган одобрява идеята да се извърши проектиране и преустройство на петолъчната звезда на кулата на Партийния дом по подобие на рубинената звезда на кулата на Кремъл в Москва. Външнотърговската организация "Техноимпортекспорт" осъществява покупката, доставката и монтажа на рубинената звезда. Според твърденията на отговорните търговски фактори тогава тя е изработена от синтетичен рубин, а диаметърът й е 3 метра. Това обаче няма нищо общо с истината. Защото условието на Москва е българската звезда да бъде по-малка от съветската и в края на краищата диаметърът й се оказва 2,5 м.

На всичко отгоре златното покритие на псевдорубинената звезда е направено в завод "Комуна" в Сопот. Мощността на лампите, които денонощно осветявали петолъчката, е 3700 вт. Външното осветяване обаче е само за застраховка. Защото след монтирането й българската рубинена звезда №2 сияе със... собствена светлина. Досущ като тази над Кремъл. За разлика от допотопната й предшественица, която свети с отразена светлина и е осветявана денонощно от мощни прожектори, накачулени по околните сгради, модернизираният вариант има собствено излъчване. Досущ като кремълската. За изработката на българското й подобие България е платила над 573 246 преводни рубли и още 14 643 за допълнителни транспортни и монтажни разходи. Решението да се подмени старата звезда, която светела с отразена светлина, огрявана с прожектори от околните сгради, вместо да сияе отвътре, е взето от ЦК на БКП през 1984 г. 

Преписка

Молението за подмяната започва с преписка до другаря Кручинин, отговорен фактор в ЦК на КПСС. В писмото до него замяната е описана като желание на българските работници да си имат такава звезда в навечерието на тринадесетия конгрес на БКП през 1986 г. Съветските специалисти, след като се запознават с условията в Партийния дом, преценяват, че рубинената звезда трябва да е с диаметър 3 метра, максималната й дебелина в центъра да бъде 70 см, опорната й част да е 2 м, а общата тежест да не надвишава тон и 200 кг.

Във вътрешността на така определените параметри на светещото чудо има източник на светлина, който да разпределя светлинния поток равномерно през всички фасети на рубина при мощност от 5 квт. Отделните стъкълца са с размери 80 на 30 см. Атмосферните параметри за самодостатъчност на звездата стигат от минус 27,5 градуса до плюс 37,4. В края на краищата става така, че българската червена звезда има повече екстри от кремълската. При това изработката може да е московска, но проектът е на българския архитект професор Иван Иванчев. А това и всичко накуп се оказва...недопустимо. Така българската звезда е смалена от 3 на 2,5 м.