0

Я рко слънце, мек бял пясък, топъл средиземноморски бриз и бурни вълни, от чиято нежна пяна някога се родила и самата Афродита… 12 хилядолетия оживено минало, митове, легенди, богато историческо наследство, наред с едни от най-добрите плажове в света – това е Кипър – Островът на любовта между Изтока и Запада, на който винаги ще искате да се връщате.

Със своите кристални води, определяни като едни от най-чистите в цяла Европа, и изключителното културно разнообразие, което ще ви сблъсква ту с гръцки храмове, ту с римски бани и мюсюлмански светини, той е подходящ както за любителите на историческия туризъм, така и за онези, които просто искат да се отдадат на приятна и неангажираща почивка. Или може би на романтично приключение?

Романтика

Неслучайно Кипър винаги се свързва с романтиката – на това място са се развили не една или две любовни истории. Според старогръцката легенда богинята на любовта и красотата се надигнала именно тук от меката пяна на морските струи. Това се случва на лазурните брегове на Пафос до скалите Петра ту Ромиу, известни още като Скалите на Афродита или Камъка на гърка (в буквален превод). Те са сред най-посещаваните забележителности в Кипър и са любимо място за снимки на туристите. А според вярванията всеки, който се топне в заобикалящите скалите води, ще се радва на вечна красота. Също като самата богиня…

Афродита обаче съвсем не е единствената, която допринася за романтичния ореол около острова – той ни интригува и с една от най-вълнуващите любови в цялата история – тази между Антоний и Клеопатра. Легендата разказва, че римският пълководец бил много влюбен в прекрасната египетска кралица и чудейки се как да заяви безкрайната си любов, той й подарил целия остров Кипър.

Климат

Освен като Острова на любовта, мястото се слави и като Слънчевия остров, тъй като местоположението му предлага завидния брой от около 300-350 слънчеви дни годишно. Трети е по големина в Средиземно море след Сицилия и Сардиния, като Кипър се слави с най-добрия климат в света наред с Канарските острови. Макар и географски да се е поместил изцяло в пределите на Азия, то исторически почти винаги е бил свързан със Стария континент.

Всъщност островът се явява както географска, така и своеобразна културна връзка между Изтока и Запада заради разделението в собствените му предели на Република Кипър и Севернокипърска турска република. 36% от територията се контролира от Севернокипърска турска република, 3,7% от ООН, 2,7% от Великобритания (военни бази Акротири и Декелия), а останалото е към Република Кипър. Нищо от това обаче не бива да ви стряска - преминаването на границата се осъществява напълно свободно, но ако сте решили да посетите Северен Кипър, трябва да си носите паспорт.

Афродита

И ако вече смятате, че това пътешествие си заслужава, стягайте коланите, защото се отправяме към югозападното крайбрежие. Освен скалите Петра ту Ромиу препоръчваме да си отделите време да разгледате целия град Пафос, който е под егидата на ЮНЕСКО заради уникалното си културно наследство. Някога столица на Кипър, той все още пази голям брой антични и средновековни паметници, които ще ни върнат в далечни времена на разцвет и могъщество и ще ни разкажат много любопитни истории.

Всъщност според легендата самото название на града произхожда от името на дъщерята на Афродита и Пигмалион, наречена по същия начин. Повечето от местата в него обаче са свързани с името на Афродита. Още от древността мястото е център на култа към богинята, както и на други преелински богини на плодородието. Днес от този култ са запазени и много материални паметници, сред които е чудният храм от 12-и век пр. н. е., Баните и Фонтанът на любовта. Тук се намират и едни от най-запазените и впечатляващи мозайки в цялото Източно Средиземноморие.

Сред най-популярните забележителности в Пафос се нареждат и Гробниците на царете, разположили се в покрайнините на града. Мястото, където се намират, е разделено на 8 комплекса и представлява огромен изсечен от скали некропол. Въпреки че названието му говори друго, тук не са били погребвани владетели, а богати аристократи и висши длъжностни лица, населявали района по онова време. Зданието привлича вниманието и на любителите на архитектурата с колони и стени, които са изработени в дорийски стил и са богато украсени с фрески. Датиращ от около 3-ти век преди Христа, днес некрополът е част от световното наследство на ЮНЕСКО и един от най-посещаваните исторически обекти на острова.

Сцена

В Пафос не трябва да се изпуска още посещението на Древния театър, чиято сцена днес се използва за различни музикални изпълнения, руините от храма на древногръцкия бог лечител Асклепий, намиращи се близо до него, Археологическия парк, включващ паметници, които датират от древността до Средновековието, Аквариум и какво ли още не… Забележителното историческо наследство на града го превръща в открит музей, който целогодишно привлича туристи от всеки край на земното кълбо.

Вторият по големина град в Кипър е Лимасол или Лемесос – интересно съчетание от икономическа сила и туризъм. Веднага се отправяме към Стария град, който ще ви потопи в приятната си и романтична атмосфера и ще ви накара да се влюбите в тесните му калдъръмени улички, работилнички, сладки кафенета, сергии и галерии.

Тук ще откриете и идеалното място за романтична разходка с любимия човек – Старото пристанище, където ще можете да вкусите от разнообразието на кипърската кухня в някое от многото накацали около него местни морски ресторантчета.

Артефакти

Ако пък искате да се гмурнете в някой от по-дълбоките исторически пластове на града, непременно трябва да посетите замъка Лимасол, който е в непосредствена близост до Старото пристанище.

Тъкмо в него се осъществява и легендарната сватба между завоевателя на града Ричард Лъвското сърце и принцеса Беренгария. И до днес тук може да се усети автентичността на Средновековието, като в част от крепостта ще видите и ценни експозиции с артефакти от 4-ти до 19-и век. Освен това в сградата се помещава и Археологическият музей, където ще видите предмети чак от неолита и Бронзовата епоха.

Недалеч от града ще откриете още един замък – Колоси, който е блестящ образец на военната архитектура от този период. Смята се, че цитаделата в оригиналния й вид е издигната през 13-и век от френски войници, като по-късно през 15-и е била реконструирана. В нея са запазени много красиви стенописи и мозайки.

Отново близо до Лимасол, на около 18 км, можете да се докоснете и до още невероятни останки от миналото – впечатляващия археологически комплекс Курион, който е една от най-големите и най-важни културно-исторически забележителности в целия Кипър. Първите доказателства за човешко присъствие тук са от 4500-3900 години пр. н. е., а за самия древен град Курион се смята, че е основан около 12-и век пр. н. е. Епичните събития, които се развивали между неговите порти, са запазили специално място и в много от книжата на античните историци и летописци.

Тук ще видите оцелелите базилики, храма на Аполон, римските бани, амфитеатъра за гладиаторски битки и помещенията, в които са се обучавали гладиаторите. Издигащ се на речна тераса, Курион предлага и вълшебен изглед към Егейско море.

Саркофаг

Трети по големина в Кипър е изключително интересният град Ларнака, който е един от най-старите не само на острова, но и в света. Учените са доказали, че тук е процъфтявал живот още преди 9000 години. През него са минали немалко народи и империи и никой от тях не е пропуснал да остави своя неповторим отпечатък. Неслучайно името му на гръцки значи „саркофаг“ – тук са открити куп безценни съкровища, много от които обаче все още чакат да бъдат изкопани изпод земните недра.

Пулса на града може да усетите най-добре на крайбрежната улица Атина Авеню, страхотен избор за разходки и отдих в някое от десетките заведения и таверни, където да опитате местни специалитети. Тук ще откриете и популярния плаж Финикудес, а през цялото време компания ще ви правят извисяващите се над главите ви палми.

Мощи

Без съмнение вашето внимание заслужава и църквата „Св. Лазар“, посветена на едноименния покровител на града, който Исус възвръща от мъртвите. Светите писания разказват, че след възкресението си Лазар е принуден да избяга от Юдея заради заговор за убийството му, след което го приютява тъкмо Ларнака, където става и пръв епископ. Смята се, че църквата е построена на същото място, където са поставени мощите му.

А точно до християнския храм се издига и едно особено важно за мюсюлманите място – джамията Хала Султан Теке. Построена върху паднал метеорит край брега, тя е считана от някои за трета по-важност след Мека и Медина. Освен това се смята, че тук била погребана Ум Харам – дойката на Мохамед. Разходката до тези две свещени места може да съчетаете и с посещение до Соленото езеро Ларнака, където ще ви посрещат свободни розови фламинги.

А след толкова много исторически забележителности какво по-добре от заслужен отдих на някой от многобройните плажове на Кипър, които, както вече ви разказахме, се смятат за едни от най-красивите и най-чисти в цяла Европа. За перла на Кипърската Ривиера местните винаги сочат Ниси бийч, където ще се насладите на водни спортове, кристални води, почивка на шезлонга и освен това – парти до сутринта.