0

90-те години на миналия век упорито не искат да си отидат кротко в историята и слава Богу, че е така.

Нерадостната действителност на днешния ден, пълен с напрежение, несигурност, враждебност, войни, когато все повече хора могат си позволят все по-малко неща, насочва вниманието на най-масовите индустрии към безоблачното време на 90-те, когато оптимизмът, усмивките и креативността бяха завладели света. Берлинската стена току-що бе паднала, Джордж Майкъл създаде Freedom, жените излязоха от пашкулите си, напрежението на дигиталната ера не бе настъпило, комуникацията не бе полудяла, а фалшивите новини не съществуваха.

ШАРЕН СВЯТ: Звезди се свалят на работното място!

Нещо повече – иконите от киното, модата и музиката на това щастливо десетилетие днес все още са в топформа и държат връзката с близкото минало. Модерните филмови платформи веднага уловиха този тренд и се надпреварват с продукции, в които главни герои са иконите от 90-те.

Супермоделите

Да започнем с манекенките, които днес е модерно да бъдат наричани модели. Синди, Наоми, Кристи, Линда, Клаудия белязаха не само модата, но една цяла култура на 90-те, преобърнала представите на света. Първите четири от тях са героини в документален минисериал на Apple TV+ “Супермоделите“. Четирите диви разказват пред камерата абсолютно откровено за трудностите, за твърде бедния им произход, за работата от възраст, днес считана за детска.

Любопитно, но три от четирите супермодела не са американки - Наоми Кембъл е британка, Линда Еванджелиста - канадка, Кристи Търлингтън е със салвадорски произход. Още деца, те се срещат като другарки по съдба при най-големите модни гурута на 20 век и формират семейство, сплотено и днес.

РИТУАЛИТЕ НА ПРЕЗИДЕНТИТЕ: Барак Обама крие чип в джоба си, разнася и стар етиопски кръст!

Четирите са изключително близки и не крият сълзите и вълнението си пред камерата, когато сценаристите ги събират заедно за сериала. 

Всички са супероткровени, като Линда успява да събере кураж и да разкаже цялата си история с дрогите, борбата си с депресията, със зависимостите. Тя споделя и абсолютното зло, което са донесли на лицето и тялото й пластичните операции. „Благословена съм, че днес съм тук“, казва Линда пред камерата. 

Останалите три пък демонстрират как надминали 50-те, днес продължават да блестят с естествената си красота. Синди не крие бръчките, Наоми продължава да е истинска газела. 

Джордж

Емблематичният момент в тази продукция, който кара да настръхнат всички от това поколение, е разказът за създаването на клипа към песента на Джордж Майкъл Freedom. Не случайно така се нарича и трейлърът на минисериала. „Свободата“ стана емблема на десетилетието с безсмъртното изпълнение на Джордж, а четирите красавици за една нощ се превърнаха от манекенки в символи на женската сила и трансформацията в обществото.

Много време ги убеждават да се снимат заедно в този клип, чието съдържание за онези години е абсолютно скандално. Те все още внасят нов смисъл в това да си модел, категорични са експертите, а тогава Принс намира, че те оформят лика на новото десетилетие.

ДОКАТО СМЪРТТА ГИ РАЗДЕЛИ: Звезди крият до последно паралелни връзки!

„Обадиха се да ни кажат, че Джордж ни иска във видеото си. Точно тези четири жени“. Това не е мода и Линда се колебае. Накрая вземат групово решение и казват „да“. Наоми му съобщава новината в нощен клуб на „Сънсет булевард“ в Лос Анджелис. Искат билети за „Конкорд“ и ги получават. Така се озовават в Англия, научават текста на песента, която трябва да имитират с устни, и стават онова, което символизират и днес – секси жени, които са силни. Безсмъртният моден гуру Версаче улавя този момент, прави ги своите диви, пуска ги на подиума през 1991 г., пеейки Freedom, и сензацията се ражда, за да вълнува и днес.

Градът

Днес е много модерно да се гледат отново и отново филмите, станали емблеми на щастливото десетилетие. Основните платформи държат правата върху всички сезони на хитовете от онези години – „Приятели“, „Сексът и градът“ и „Двама мъже и половина“. Неотдавнашната смърт на един от основните звезди на „Приятели“ - Матю Пери, възбуди отново огромен интерес към сериала.

Другата звезда от него – Дженифър Анистън, и днес показва завидна форма, макар официално да отрича козметични корекции. Тя нашумя през последните две години в нов хитов сериал - „Сутрешно шоу“, обра престижни награди за ролята си на журналистка, която не се спира пред никакви бариери, и в момента снима поредния сезон на продукцията.

В центъра на летните емоции обаче е Сара Джесика Паркър, която сякаш не може да слезе от екрана и да напусне сърцата на феновете си като Кари Брадшоу от „Сексът и градът“. Напипали пулса на ретро вълната, от НВО, станало вече МАХ, пуснаха нов сериал, който показва три от четирите култови момичета, днес жени над петдесетте, които се борят с новата реалност на 2020-те.

„Просто ей така“ не само продължава историите от „Сексът и градът“, но с много хумор и самоирония хвърля десетки въдици към тренда на 90-те, когато Кари, Миранда и Шарлот пренасят приятелството и проблемите си с 30 години напред. Сара Джесика Паркър смята, че е редно почитателите й да я виждат каквато е днес, поостаряла, но истинска, и не желае да ползва услугите на пластичните хирурзи. Но все така приковава погледите към екрана. 

Трите актриси отново получиха световна слава с „Просто ей така“. И затвърдиха усещането, че в 2024 г. някак си всичко ново на екрана и в шоубизнеса, което е качествено, е добре забравено старо. 

Неуморни

Този тренд запазват и поплегендите, неостаряващи и неуморни. Мадона, вече над 60-годишна, прави корекция след корекция, за да изглежда млада, и не спира със световните си концерти, събиращи стотици хиляди фенове. Едни от най-популярните групи на 90-те - „Спайс гърлс“, също се събраха отново за половинвековния юбилей на Пош Спайс, днес превърнала се в модната икона госпожа Виктория Бекъм. Социалните мрежи са пълни с клипове на спайските, които изпълниха хитовете си от едно време на партито на Вики. 

АЛКОХОЛЪТ НЕ ПРОЩАВА: Знаменитости шофират пияни до козирката!

Лудостта по 90-те завладя и модата. Днешните 20-годишни спокойно могат да не харчат пари за актуални тоалети, а просто да отворят куфарите на тавана с младежките дрехи на майките си. По улиците се разхождат съвременни Мадони с широки избелели дънкови якета и накъдрени дълги коси, с огромни обеци и джинсови панталони с високи талии – запазените марки на попдивата от времето, когато пееше за Материалното момиче. 

Назад

Една от иконите на днешното младо поколение – актрисата Зендая, също се връща към 90-те, като често показва прически в характерните за тогава дължини и линии. Тя пусна в Инстаграм селфи на излизане от фризьорката си с коса, която ни връща направо 30 години по-рано. Стилът с дължина до раменете има дълги пластове за обем и разпръснат страничен бретон. Обърнатите навън краища придават усещане, напомнящо за прическата „Рейчъл“ (Дженифър Анистън, б.р.) от славните времена на „Приятели“ или емблематичния сешоар на Синди Крауфорд от 90-те. 

Ето, кръгът се затваря – завършваме там, откъдето започнахме