0

30 години като учителка по пеене в Италия ще празнува на 13 май естрадната легенда Росица Борджиева, разкри пред „Телеграф“ самата тя.

Заради юбилея този път в традиционния концерт вместо учениците ще вземат участие преподавателите. „В момента репетираме с колегите. Ще пея една песен на Мия Мартини - много голяма италианска певица, за съжаление не е между живите, с нейното творчество се запознах, като дойдох в Италия през 1992 г. Тя спечели „Сан Ремо“ с песента „Мъжете не се променят“ и аз се влюбих в нея. Но сега ще изпея „Поне ти във вселената“. Песните й са много мелодични, но и сложни. На концерта в театър „Чита ди Кастело“ с моя млад колега Матео ще направим и един дует - „Обичай ме“ на Адриано Челентано и Мина. Тя е по-весела и жизнерадостна, с бърз ритъм. А той ще изпълни и „Карузо“ на Лучо Дала“, разказа Борджиева. Спектакълът е наречен „Ноти и съчувствени стъпки“ и има благотворителен характер, средствата от приходите ще отидат в подкрепа на Асоциацията на болните от мускулна дистрофия. Певицата се гордее с много от своите ученици, които постоянно се изявяват в различни програми, а върхът за нея е Елизавета Трофимова, която след 3-годишно обучение при нея е спечелила детското издание на „Сан Ремо“.

Роза

На 20 април Роси Борджиева влезе в юбилейна годишнина. Тъй като рожденият й ден се падна в средата на седмицата, го празнува заедно със своите ученици. „Тортата ми тази година е виртуална и духовна - направена от самочувствието, което имам, че на тези години съм в добро здраве, и от благопожеланията на близки и приятели. Следващата година ще е по-голямо празненство, че ще бъде юбилей. Направо не мога да повярвам, че ставам на 70 г. Като много звезди и за мен числата не са важни, а как се чувстваш. Обичам живота, който ми поднесе много неща, но времето ми помогна да изживея болката от загубата на съпруга ми Марио Пейчев, която ще остане завинаги в мен, въпреки че е по-малка. Минаха толкова години, а постоянно усещам присъствието му. Школата, където той преподаваше, скоро отбеляза 50 г. от създаването си. Той две години работи в нея и им подарих някои от неговите костюми. В знак на признателност направиха паметен концерт „Една роза за Марио“. Нарекоха го така, защото директорката ни припомни, че когато той е отишъл в школата, е бил с роза и с това е впечатлил колегите си. Затова с един китарист изпях песента „Една българска роза“, разказа звездата. 

Земетръс

И в днешния 21 април Роси Борджиева ще се качи на сцената, този път в благотворителния спектакъл „Артисти, обединени за подпомагане на хората, преживели земетресението“. „Преди месец на 20 км от Перуджа имаше земетресение с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер. Една художничка ме покани да участвам в събитието да помогнем с каквото е възможно. Италия е земетръсна зона и от време на време се отваря тази рана. Зоните на юг към Сицилия и Сардиния, както и на север има големи наводнения, бури, докато ние сме в котловина, по сме запазени, не си спомням нещо голямо. Но земетресенията съм ги преживяла, откакто съм в Италия. Срещу природата нищо не може да се направи. Не ми се е случвало, докато съм на сцената, но последния път бях на училище и бях с 15-годишна ученичка. За моя радост тя не се изплаши, беше много смела и каза, че от дядо си знае, че жилищната им сграда е направена да устои на земетресения. Спомням си и първото голямо земетресение, тъкмо бяхме пристигнали. Със сина ми Юлиян и кученцето ни стояхме по цели нощи в един парк, но в един момент започваш да приемаш, че нищо не може да промениш“, добави изпълнителката на незабравимия хит „Зимна ваканция“. 

Готви песен за Русе

Тази й серия от изяви е част от голямото й завръщане на сцената. „През май имам изяви в Лимасол, Кипър, после в България имам срещи с хора от нашия бранш, тъй като искам да запиша някои нови неща, очаквам да се срещна с българската публика, в творческа възбуда съм, имам желание да се раздвижа“, казва  певицата. Ден преди Великден, NOVA излъчи концерта „Обич и песен“, в който Росица Борджиева взе участие през есента. „Поканата е от Евгени Боянов и на него подарих всички комплименти, които получих за изявата си от приятели в Австрия, Холандия и Германия, които са ме гледали по телевизията. Имам желание да направя нещо и за моя град Русе - дали ще запиша песен, или ще участвам в конкурса на Вили Икономов - моя голям приятел, директор на фестивал за млади певци, е въпрос на бъдеще. Желание, амбиции и вдъхновение имам. Желанието ми е да има мир, защото без здраве и мир наникъде не можем да тръгнем. Една от мечтите ми е да се върна и да обиколя всички красоти в България. От време на време срещам видео с красив пейзаж за фон на хубава народна музика. Винаги съм била патриотка, корените ми са корени - това, че мога да летя навсякъде, е мое право, но където отида, корени не пускам“, споделя музикалната любимка.

Синът й прави голямо модно шоу

Синът на Роси Борджиева и Марио Пейчев - Юлиян Пейчев, от няколко години живее в Кипър, където на 20 май организира голямо модно шоу с участието на майка си. По проекта той работи в сътрудничество с Antonio D'Оnofrio. Един от най-известните модни дизайнери на Кипър - Лукия Кириаку, ще покаже новата си колекция на червения килим в Limasoll Boat Show. Откриването на вечерта ще бъде придружено от специалния гост българската певица Росица Борджиева, която под ръководството на „Есмира ООД“ е подготвила многоезична програма специално за почетните гости. Поканени са като специални гости и актьорът от „Валтиберино“ Грациано Скарабичи и тосканската актриса Камила Петрочели за вечерта ще облекат специално изработени за тях дрехи от стилистите. По време на модното шоу Есмира ще представи и най-новия си проект Cyprus4people - първата платформа за бизнес мрежова общност, създавана някога с международна видимост. Към предстоящите ВИП гости ще се присъединят водещият Масимо Зампони и президентът на руската асоциация в централна Италия Лариса Гаврилова.