0

К ак бихте реагирали, уважаеми читатели, ако на влизане в хотела, в който сте резервирали стая, входната врата ви отвори Дъстин Хофман? Или ако на плажа Сидни Крауфорд иска да ви продаде кочан варена царевица? Ами ако самият Джони Деп позвъни на входната врата на дома ви и иска да продаде евтина химикалка или пък сметачна линийка? 

Всичко това сигурно изглежда абсурдно и невероятно. Но не съвсем, защото именно такива са били професиите на някои от най-големите холивудски звезди, преди да станат известни и да ги хване „звездната болест“.

КУЛТЪТ КЪМ 90-ТЕ: Завръщане в бъдещето!

Двама от най-известните, всеки в своята област, са актьорът Дани де Вито и ТВ водещата Упи Голдбърг, която също има изяви и като актриса в холивудски продукции. Преди да станат известни обаче, и двамата са заработвали за насъщния в една област, в която малцина биха имали смелостта да се впуснат. Дребничкият Дани е бил фризьор в морга, а мечтата на Упи била да стане професионален гримьор. Тъй като нямала средства да си отвори собствено студио, а никой не искал да я наеме, тя била принудена да се хване на работа като стилист гримьор също в моргата на една болница. И двамата отдавна са над тези неща и изобщо не се притесняват да си признаят за тези начални години, преди да им потръгне и те да намерят истинското си професионално поприще.

Бедност

Друга телевизионна легенда, Опра Уинфри, също не крие, че е прекарала детството си в бедност и понякога си шиели дрехи от празни картофени чували. Това обаче никога не я карало да се чувства втора категория, а точно обратното. Нахъсвало я да върви все по-нагоре, за да постигне нещо голямо. „Мисля за себе си като за човек, който от ранна възраст знае, че е отговорен към себе си и трябва да върши само добро“, споделя Опра.  

ЗАГЪРБИЛИ СПОРТНИ КАРИЕРИ: Звезди на косъм от медалите!

В „погребалния бизнес“ за известно време се подвизава и легендата Шон Конъри. Той полира паметници, а освен това работи като охранител, хамалин и шофьор на камион. Комикът Джим Кери също работи като охранител и товарач, но и като чистач на прозорци.

Дъстин Хофман, главният герой на предишния брой на приложението „Златно време“ на вестник „Телеграф“, което разгръщате всеки четвъртък, е един от емблематичните холивудски актьори от втората половина на ХХ век. Носител е на два оскара и шест златни глобуса. Преди да стартира филмовата си кариера обаче, той е принуден да се хваща да работи какво ли не, за да има пари за кафе и хамбургер от уличните павилиони. И едно от първите места, на които се хваща, било като печатар. А след това се „издигнал“, като се преквалифицирал на портиер в хотел. Това било определено по за предпочитане, тъй като от бакшишите, които изкарвал, младият Дъстин вече имал и за някои екстри. Като да покани някое момиче на кино или дори на среща на по чаша вино. 

Злодей

Друг от актьорите от по-възрастното поколение - Кристофър Уокън, е известен с участието си в психотрилъри и хоръри като „Криминале“, „Мъртва зона“ и „Хвани ме, ако можеш“, в които традиционно играе ролята на злодей. Поради това и не би му прилягало, преди да стане звезда, упражняването на някое скучно занимание. Всъщност първата професия на младия Крис след като завършил училището си била доста шантава – помощник на дресьора на лъвове в един цирк. След като лъвовете не успели да го изядат, след това всички злодейски роли на Кристофър били като детска игра.

Предизвикателства

По-младата холивудска генерация актьори като че ли не били готови да посрещнат такива сериозни предизвикателства и не били особено склонни да рискуват живота и здравето си.

Преди да стане звезда и разбивач на женски сърца, Джони Деп продава химикалки и други канцеларски материали на разнос по домовете. Ако тогава някой е знаел, че продавачът е бъдеща холивудска звезда, всички американци са щели да се избият кой да си купи молив и да си направи селфи за спомен с усмихнатия млад секси продавач. Колегата му Брад Пит пък, облечен в костюм на жълто пиле, се разхождал пред заведение за бързо хранене, като спирал минувачите и се опитвал да ги придума да влязат и да похапнат вътре. За всеки клиент той получавал комисиона. Колежката му от шоу бизнеса Виктория Бекъм била доста по-онеправдана, тъй като й се налагало да дефилира в шоу на Би Би Си в костюм на сперматозоид. Шоуто било посветено на сексуалното възпитание на младите американци.

В ИМЕТО НА СЛАВАТА: Звезди разчистват сметки с книги!

Меган Фокс пък се изявява облечена в костюм на банан на шоу на една от най-известните американски електрически компании. Не всички бъдещи манекенки и актриси са били подвижна реклама и са дефилирали по улиците и в различни шоу програми. Моделката Синди Крауфорд на 17 години започва работа като манекенка, но тъй като поръчките към нея не били чак толкова много, тя заработвала, като чистела царевица срещу заплащане. Колегата й Матю Макконъхи пък като студент в Австралия на обменни начала припечелва пари с миене на съдове и чистене на пилешки бутчета в ресторант.

А една от звездите от сериала „Приятели“, Мат Лебланк, изкарвал заплатата си като дърводелец и майстор на мебели. Това впрочем е професия на една от легендите в Холивуд, Харисън Форд. Той бил нает от дуета Лукас – Спилбър за първите филми от поредицата „Междузвездни войни“ именно като дърводелец и майстор на реквизита и декорите. След това обаче късметът се усмихва на младия мъж с чаровната усмивка и той е избран за ролята на космическия пират и авантюрист Хан Соло. Това се случва, когато той е вече на 35 години и е пример за една късна, но истинска летяща и блестяща кариера на бъдещата звезда с десетки роли.

Признание

Екшън легендата Силвестър Сталоун, без изобщо да се стеснява, си признава, че стартира актьорската си кариера с участие във филми за възрастни, които се излъчват след полунощ и са с червена точка в ъгъла. „Просто тогава на всяка цена исках да бъда актьор и към онзи момент нямах друг по-добър избор. Трябваше да се покажа, да ме види някой продуцент и да ме хареса. Затова и приех. Пък и не беше чак толкова неприятно в порноиндустрията“, шегува се Сталоун.

Колегата му Брус Уилис пък, преди да започне да раздава шамари и юмруци в киното, се изявява като музикант в малък оркестър. Бившата му съпруга Деми Мур пък работела в кредитна компания и напомняла по телефона на хората, просрочили задълженията си. А „безсмъртният“ Чък Норич, преди да стане актьор, е професионален военен. С музика в младежките си години се занимава и друга легенда на романтичното кино, Ричард Гиър. А партньорката му от „Хубава жена“, Джулия Робъртс признава, че като малка искала да стане ветеринар и да лекува животните, които много обичала. След това като ученичка свири на кларинет в училищния оркестър.

КАТО УДАРЕНИ ОТ ГРЪМ: Любов от пръв поглед помита известни ергени!

След това се записва да учи журналистика в Държавния университет в Джорджия, но не завършва, тъй като решава да замине за Холивуд и да се отдаде на актьорска кариера. Там обаче често й се налага да работи, била е продавачка в магазин за маратонки. Друга звезда която зарязва журналистиката за да се отдаде на киното, Рене Зелуегър, припечелва като сервитьорка в стриптийз клуб. Звездата от „Убий Бил“ Ума Търман пък още като ученичка започва работа в ресторант, където мие стотици чинии на ден. С парите, които изкарва, тя помага на бюджета на родителите си. Накрая обаче явно й писва и тя зарязва чиниите и изчезва в Ню Йорк, където започва работа като модел. А след това идва и киното.

Оцеляване

В света на музиката също невинаги топ звездите са родени със златна лъжичка в устата и често им се налага да се борят със зъби и нокти буквално за физическото си оцеляване и да приемат каквато и да е работа само за да имат в джобовете си така важните долари. За феновете на музиката на „Блек Сабат“ едва ли било голяма изненада, че техният кумир, вокалът на бандата, Ози Озбърн, наред с музиката е работил и в кланица и се е разхождал сред трупове и кръв. Не по-малко странна е и професията, която упражнявал рокаджията Мик Джагър, носач в психиатричната клиника „Бъксли“.

БЕЗ КАПКА СВЯН: Холувудска звезда си показа срамотиите! (СНИМКИ)

Далеч по-лежерно и романтично го е давал Джон Бон Джоуви, който в част от живота си се е подвизавал в работилница, в която се правели играчки за Дядо Коледа. А за онези, които познават яката музика на „Кис“, пък направо би звучало шокиращо да разберат, че човекът, който „дава жицата“ китарата си, Джийн Симънс, е бил начален учител и е учил малчуганите на азбуката. Легендата Род Стюард, подобно на някои свои колеги от Холивуд, се е прехранвал с копаене на гробове. Но днес изобщо не желае да си спомня за тази част от живота си и прекратява всякакви нездрави опити на журналисти от жълтите медии дори само да зачекнат неприятната тема.