0

А лександър Морфов се изправя срещу по-младите си колеги Крис Шарков и Марий Росен за наградата най-добър режисьор на предстоящите Аскеери.

Церемонията за връчване на 32-рите награди "Аскеер" ще се състои по традиция на 24 май и ще бъде посветена на 200-годишнината от рождението на възрожденеца Найден Геров – създател на българското образование по европейски модел и инициатор за превръщането на датата в празник на писмеността и просветата. Сценарист и режисьор на празничния галаспектакъл ще бъде Борис Радев, сценограф ще е Нина Пашова, а музиката ще пише Дони.

Антигона

Спектаклите „Антигона“ по Жан Ануи на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, „Частици жена“ от Ката Вебер на Народния и „Дишай“ от Дънкан Макмилан на Театрална работилница „Сфумато“ са номинирани за най-добро представление, а техните създатели - Александър Морфов, Крис Шарков и Марий Росен, са в категорията за режисура. Участниците в тези постановки са главни герои и в другите категории - Бойко Кръстанов и Елена Телбис от „Дишай“ са сред номинираните за най-добра водеща мъжка и женска роля, а Мария Каварджикова в „Частици жена“ и Надя Керанова в „Антигона“ пък са сред кандидатурите за най-добра поддържаща женска роля. В категорията за водеща женска роля Елена Телбис се конкурира с Лилия Маравиля в „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ от Фасбиндер под режисурата на Пламен Марков (театър „София“) и на Светлана Янчева в „О, щастливи дни“ от Бекет в постановката на Маргарита Младенова („Сфумато“).

Вино

Претенденти за статуетката за водеща мъжка роля наред с Бойко Кръстанов са Владимир Пенев като Поп Кръстьо във „Великденско вино“ на Константин Илиев и режисьорът Явор Гърдев в Народния театър и Йордан Ръсин – Вершинин от „Три сестри“ на Чехов, постановка на Стилиян Петров в театър „Възраждане“. Ръсин е забелязан и в още едно негово изпълнение: в „Отмяна“ от Стейси Грег на младия режисьор Зафир Раджаб. В тройката на актрисите в поддържащи роли е и Цанка Цанева от спектакъла „Заешка дупка“ на Шуменския театър, а в съответната категория при мъжете се борят Кирил Недков от „Арт“ на Ясмина Реза в Младежкия, Мартин Димитров от „Непоносимо дълги прегръдки“ на Вирипаев в РЦСИ „Топлоцентрала“ (с режисьор Крис Шарков) и Свежен Младенов – рогоносецът Кулигин от „Три сестри“.

Звезда

Изгряващата звезда на сезона ще бъде излъчена между Даниел Кукушев от „Обещанието“ на Герган Ценов, постановка на Касиел Ноа Ашер в I Am Studio, Владислав Стоименов – за режисурата на спектакъла „Арт“, и Вилислава Кирилова за ролята й в „Постоянната съпруга“ от Съмърсет Моъм в Сатиричния театър. Сред спектаклите с повече номинации са "Три сестри“ с 4 – освен на Ръсин и Свежен Младенов още и за сценографията на Никола Тороманов и за музиката на Милен Кукошаров, както и „Дон Кихот“ на Младежкия театър с 3 – за сценографията и костюмите на Мариета Голомехова и музиката на Милен Апостолов.

 

Ранков и Ставрева спорят за моноспектакъл

Във въведената миналата година категория за най-добър моноспектакъл номинирани са „Виктория“ на Йордан Славейков с Деница Даринова, „Неведение“ на актрисата от Народния театър Албена Ставрева и „Старецът и морето“ по Хемингуей на Красимир Ранков в Пловдивския театър.

Елена Райнова с почетната статуетка

С голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство от Академия „Аскеер“ тази година удостояват сценографа проф. Светослав Кокалов. За пръв път този приз отива при театрален художник, отбелязаха председателят на академията – актьорът Георги Къркеланов, и директорът на театър „Българска армия“, учредител на отличията – Мирослав Пашов. 72-годишният проф. Кокалов вече е носител на 2 награди „Аскеер“ за работата си в спектаклите на Александър Морфов „Бурята“ и „Дон Кихот“, но организаторите изрично подчертаха, че не го „пенсионират“. Почетен „Аскеер“ ще получи актрисата Елена Райнова, една от дългогодишните прими на военната трупа.