0

М айският бръмбар на пръв поглед изглежда сладко и безобидно насекомо. Всъщност той и особено неговите ларви са опасни вредители в градината. Неуморни и всеядни, те унищожават листата и корените на зеленчуци, плодове и декоративни култури. Как да нанесете съкрушителен удар на това насекомо и да си вземете сбогом за дълго време с него?

С настъпването на пролетта идва време за активна борба с вредителите по градинските култури, включително ларвите на майския бръмбар или браздите. Те живеят в почвата и ядат корените, което води до смъртта на растенията. Възрастните бръмбарки снасят в земята от 75 до 100 яйца, от които след двайсетина дни се излюпват личинките, които могат да преживеят под земята от 1 до 3 години, хранейки се с корените на различни растения - ябълки, сливи, череши, орехи, малини, касис, цариградско грозде и др.

Ларвата представлява най-голямата заплаха за ягодовите насаждения, както и за повечето зеленчукови и цветни култури. Можете да се отървете от този естествен вредител както с химически или биологични средства, така и с народни средства, а битката започва в началото на пролетта.

При тревисти и едногодишни растения щетите се проявяват за броени часове. За големите растения основните симптоми на увреждане на корените са спиране на растежа, увяхване на листата. Увреждането на корените може напълно да съсипе младите дървета. Разбира се, точната диагноза може да бъде „потвърдена“ само чрез намиране на самата ларва на майския бръмбар. И за това обикновено дори не се налага да копаете дълго.

Агресивно

Майският бръмбар и производните му не понасят излишък от азот и алкална реакция. И първото нещо, което трябва да опитате за борбата, са прости азотни торове, например амониев нитрат и дезоксиданти на почвата (ако това не е противопоказно за растенията).

Най-бързият, най-ефективен и най-агресивен начин за спиране на ларвите на лебедка в градината е използването на химически инсектициди. Но скоростта и лекотата на използване на химически агенти не компенсират последствията и вредата за околната среда. И винаги трябва да претегляте рисковете. Това трябва да включва: как се използва градинският парцел, след колко дни можете да се върнете там за почивка или работа; потенциални рискове за деца, домашни любимци, пчели; наличие на достатъчно лични предпазни средства. Това не означава, че не могат да се използват химикали. Но си струва да се отнасяте към тяхното използване отговорно и съзнателно, така че първо опитайте други безопасни опции и стриктно спазвайте всички мерки за безопасност.

Лесно

Най-лесният вариант за ефективна борба с ларвите е закупуването на готов биоинсектицид. Безвреден и безопасен за околната среда, той ви позволява бързо (макар и не толкова, колкото химическите агенти) да разрешите проблема. Достатъчно е да следвате точно инструкциите, за да постигнете желаното без много усилия.

В сезонни цветни лехи, празни площи, около ягодоплодни храсти и овощни дървета, с признаците на появата на майски бръмбари и като превантивна мярка е възможно да се сеят сидерати, които активно обогатяват почвата с азот и се отличават със специални азотфиксиращи бактерии върху корените - предимно лупина и бяла детелина. От декоративните видове добри репелери са здравец, пелин, същите лупини, но те не могат да се справят сами с ларвите на майския бръмбар.

Противно на популярните съвети, засаждането на чесън, лавандула и копър не плаши ларвите.

Безопасни средства, които няма да навредят дори през сезона на бране на плодовете:

- мулч от натрошена детелина, бъз;

- отвара от орехови листа (1 кг на кофа вода, оставете да заври и оставете за една седмица да престои);

- инфузия на кора от лук (2 чаши на кофа, влива се в продължение на една седмица или повече "бърза" отвара с кипене в продължение на 5 минути). Много добро средство за защита на ягодоплодните култури;

- инфузия на горчица на прах (100 g на 10 l);

- запарка от чесън и лук (200 г нарязан лук с люспи залейте с 1 литър вода, оставете за 10 дни и разредете 2-3 супени лъжици на кофа вода)

- добавяне на шепа люспи от лук към дупките за засаждане.

Домашни капани

Ако има много майски бръмбари край вас, хванете ги навреме. Това може да стане с помощта на различни видове домашни капани и трикове:

- разклащане на "замръзнали" бръмбари от дървета след студена нощ рано сутрин преди температурата да започне да се повишава (работи, ако температурата е до +12 градуса през нощта);

- готови капани за буболечки като лепило за примамки за мухи и буболечки или тиксо, което можете да закрепите сами върху дъска и картон;

- „примамки“ от оборски тор или компост на открити площи, чиито температури ще привлекат женските повече от голата земя и от които след това е лесно да се избират и унищожават гнезда от яйца и ларви;

- закупени или направени самостоятелно светлинни капани за бръмбари;

- подходящ е и лист, опънат пред фенер и леген с оцетна вода за падащи бръмбари. Светлинният капан трябва да бъде поставен на открито място;

- капани по дърветата от пластмасови бутилки (горната част се отрязва и се обръща с „фуния“, изсипвайки стръв на дъното - ферментирало сладко, квас, подсладена бира).

 

Естествени врагове

Основните помощници в борбата срещу майските бръмбари и тяхното потомство са полезни птици, включително скорци, врабчета, домашни птици и таралежи.

Не забравяйте да окачите и напълните хранилките в градината, постройте къщи, не безпокойте таралежите през зимата, с една дума привлечете естествените врагове на майските бръмбари, за да ви помогнат в трудната задача да ги премахнете от градината.

Автор: Цвета Дилова