Ц веклото и ряпата, както и всички кореноплодни зеленчуци, са често срещани, но незаслужено пренебрегвани. Те са толкова полезни, че могат да заместят цял рафт с медикаменти в аптечката.
Цвеклото има способността да зареди тялото с енергия и да понижи кръвното налягане. Консумацията му предпазва от рак, ограничава болките при артрит и подпомага отслабването.
Алабаш
Кореноплодните са сред най-добрите продукти за коригиране на теглото. Освен че са нискокалорични и богати на растителни фибри, те блокират превръщането на въглехидратите в мазнини. Не само цвеклото и ряпата са полезни. Алабашът например укрепва имунитета, попълва дефицита от редица микроелементи, най-вече на калий и витамин С. Земната ябълка пък съдържа вещество, което предпазва от рак на дебелото черво. Освен всичко друго тези зеленчуци имат прочистващо действие както на стомаха, така и на кръвоносните съдове. Ако ги включите във всекидневното си меню, не само ще се избавите от излишните килограми, но и ще пречистите организма си, пише gotvach.bg. Техните ценни качества са били оценявани от най-дълбока древност. Ето какво е важно да знаете за цвеклото и за ряпата и по какъв начин да ги включвате в ежедневното си меню, ако целите да свалите някой и друг килограм:
Ден 1
Закуска: 200 г сварено червено цвекло, нарязано на кубчета, с 250 г кисело мляко
Обяд: Изпечено на скара или сварено парче пилешки гърди без кожата, салата от настъргани алабаш и моркови, подправена с 1 ч.л. зехтин и 1 с.л. лимонов сок
16 ч.: Една шепа сурови бадеми
Вечеря: Салата от настъргана ряпа и малка консерва скариди, подправена с 1 ч.л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок, магданоз и малко сол, 1 филийка пълнозърнест хляб
Ден 2
Закуска: Филийка ръжен хляб, намазана тънко с извара и гарнирана с резенчета земна ябълка, чаша зелен чай с мед
Обяд: Крем супа от 200 г червено цвекло, 1 картоф и подправки на вкус, с 2 с.л. крутони от пълнозърнест хляб, запечени с малко зехтин
16 ч.: 5-6 изсушени кайсии
Вечеря: Салата от настъргани алабаш и моркови, подправена на вкус, резен шунка, 2 пълнозърнести сухарчета, 1 малка чепка грозде
Ден 3
Закуска: Купичка нискомаслено кисело мляко с 2 с.л. овесени ядки, парче нарязана на кубчета земна ябълка, 1 с.л. сурови слънчогледови семки
Обяд: Изпечена на скара или сварена на пара 120 г риба, салата от настърган алабаш, подправен с 1 ч.л. зехтин и лимонов сок
16 ч.: 1 ябълка
Салата от ряпа и моркови
Вечеря: 250 г сварено червено цвекло с дресинг от 1 ч.л. зехтин, подправки на вкус и настъргано сирене, филийка черен хляб, блокче шоколадово мюсли
Ден 4
Закуска: Сандвич от филийка пълнозърнест хляб, намазана с лютеница, резенче кашкавал, 1 земна ябълка
Обяд: Купичка варен ориз с 200 г червено цвекло и корен пащърнак, сварени и нарязани на кубчета, подправено със соев сос и черен пипер
16 ч.: 2 пълнозърнести бисквитки
Вечеря: Голяма салата от настъргани ряпа и моркови, 1 варено яйце и 4-5 черни маслини, подправена с 1 ч.л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок и малко сол
Ден 5
Закуска: Филийка ръжен хляб, намазана с извара, резен пуешка шунка, чаша зелен чай с малко мед
Обяд: Вътрешността на два варени картофа, смесена с вътрешността с настърган алабаш, се подправя на вкус. Картофите се пълнят обратно със сместа, а отгоре се настъргва кашкавал и се запича във фурната.
16 ч.: Един плод по избор
Вечеря: Изпечено на скара или задушено 80 г постно свинско, 200 г задушено в масло варено цвекло, филийка ръжен хляб.