0

Ф олклорната прима Поли Паскова е направила кавър версия на един от знаковите хитове на естрадната легенда Лили Иванова от 70-те години, похвали се пред „Телеграф“ самата тя.

Става дума за песента „Българка“. „Тя ми е подарък от авторите й – композитора Митко Щерев и поетесата Надежда Захариева. Направих й малко по-различна интерпретация, както и много хубав видеоклип. Заснех я на една скала в Искърското дефиле, от която и влакът, и къщите се виждаха като точици. А аз имам страх от високото и не мога през терасата да погледна, та камо ли от такава височина. 15 човека екип бяха и нозете им висяха в пропастта, а на мен единия ми крак трепереше, когато режисьорът Радослав Георгиев ми каже: „Мръдни малко наляво“, разказа певицата. Тя е облечена в ефектен тоалет и много интересен шал. „От Индия си го взех, струва много пари, към 80 евро, защото е с ръчна бродерия“, уточни тя.

Красиви сто неща

„Българка“ е част от новия албум на Поли Паскова „Красиви сто неща“, който от тази седмица е на пазара от каталога на „Пайнер мюзик“. „Избрах това заглавие, защото трябва да има позитивизъм, а и в песните, които поднасям, има много красота, стил и енергиен потенциал. Красотата е навсякъде около нас, човек може да я намери и в музиката“, обясни Поли. Заглавната песен също е екранизирана, като в нея е показана традиционна българска сватба с всичките й ритуали. „Тази песен е подходяща за всички празници, има красиви послания в текста и е редно да се пеят такива песни, а не кахърни, за да зареждат. Клетката има памет и като й говорим красиви думи, като й пеем хубави песни, това й действа положително. Дори по време на хранене не трябва да се слушат злокобни новини, тъй като променяме клъстърите на водата и храната и тогава ни зареждат с отрицателна енергия. Един куплет дори – това не можеш да го докоснеш, но той може да те разтърси и промени, да се чувстваш различно. Затова смятам, че хората, които обичат стойностната музика, трябва да имат този албум“, сподели още Паскова.

Изпращам ти ангели

Пет от песните в диска са по музика и текст на Росица Узунова, а аранжиментите са на Пламен Велинов. „Това е авторката на „Изпращам ти ангели“, нейни са още „Сега съм тук“, „Недей забравя“, „Празнувай с мен“ и много други. В главата си тя има безброй звуци, мелодии и думи, които я преследват, докато не ги запише. „Цвете непогалено“ беше първата, която си избрах от нея. И тя въобще не ми иска пари за тях, тъй като Силата й казва, че тези песни трябва да ги дава на мен, а те имат изключителна стойност“, казва певицата. Новите й заглавия са „Оставих си сърцето“, „Бели облаци“, „Недей ме пита“. Затова догодина е решила да направи цял албум само с авторски песни на Узунова.

Включила е и няколко автентични народни песни, аранжирани от Димитър Милев, Здравко Георгиев и Стоян Джамбазов от оркестър „Щуро маке“, както и Артур Надосян. „Имам и едно малашевско хоро от Константин Беганов „Леле, Кате“. Снимахме я между розови бодили и много добре се съчета с тоалета. Благодаря на Методи Младенов от читалището в Гара Бов за гостоприемството“, добавя Поли Паскова.

Превеждат я на китайски

Най-новата песен на Поли Паскова „Красиви сто неща“ ще бъде преведена на китайски, обяви самата тя. „Предстои ми пътуване до Вилнюс, където ще представя България в международна програма. Ще пея в голяма зала в театъра пред 3000 чужденци. От интернет са си избрали и песента „Бели облаци“. Та ми поискаха текстовете на двете, за да ги преведат на китайски и руски, и ще ги излъчват на видеостената, докато пея. След това през май ми предстои пътуване до Китай, Япония и Южна Корея. Заради него отложих доста ангажименти. Аз преди съм ходила в Сеул, но сега ще посетим острови от типа на Великденските, които са много богати на история и култура“, издаде още певицата. Преди да отлети, ще представи албума си в „Иде нашенската музика“ по БНТ, а след завръщането я очакват срещи с българската публика из цялата страна.