В ъпреки че хората могат да приготвят и консумират семена от киноа по начин, подобен на този при повечето зърнени култури, тя се доближава повече до цвеклото и спанака. За консумация се използват както семената, така и листата на растението. Съществуват над 120 различни вида киноа.
Киноата не съдържа глутен и следователно може да се ползва от хора, които са чувствителни към глутен или пшеница. Но е с високо съдържание на въглехидрати и се избягва от хора на кето режим или друга нисковъглехидратна диета. Друг плюс е, че съдържа флавоноиди, включително кверцетин и кемпферол, които имат мощно антиоксидантно и противовъзпалително действие в организма, пише forlife.bg.
В състава й също влизат полезни витамини и минерали като магнезий, цинк, желязо, фосфор, манган.
Тя е доста богат източник на белтъчини и е сред малкото растения, които съдържат всички незаменими аминокиселини.
Ползи
Киноата може да се превърне в здравословно допълнение към вашата диета благодарение на многото минерали и растителни съединения, на които е богата. Според някои изследвания суперхраната може да увеличи хранителния ви прием и да помогне за намаляване на кръвната захар и триглицеридите. В допълнение киноата е добър източник на протеини и включването й в диетата ви може да ви помогне да задоволите дневните си нужди от белтъчини.
Това се отнася най-вече за тези, които спазват растителна диета, като веганите. Можете да си приготвите богата на белтъчини растителна храна за нула време, като комбинирате киноа с боб, тофу и микс от зеленчуци. Разбира се, носи и редица други ползи.
Консумацията на повече богати на флавоноиди храни като киноа може да спомогне за укрепване на цялостното здраве и да предпази от някои заболявания. Кверцетинът и кемпферолът са основните флавоноиди, на които се дължи това.
Те имат противовъзпалителни свойства и действат като антиоксиданти в организма, което означава, че спомагат за защитата на клетките от увреждания, причинени от нестабилни молекули, наречени свободни радикали.
Фибри
Киноата е с високо съдържание на фибри. Това помага за здравето на червата и поддържането на теглото. Фибрите помагат за насърчаване на чувството за ситост. В допълнение контролират нивата на холестерола и тези на кръвната захар.
Съчетаването на храни с високо съдържание на фибри като киноа с храни с високо съдържание на протеини може да ви помогне да се чувствате сити и да контролирате размера на порциите си.
Киноата съдържа повече фибри от някои други популярни зърнени култури като кафявия ориз.
Някои хора с непоносимост към глутен се сблъскват с избора на безглутенови алтернативи на съдържащите глутен зърнени храни като пшеница, ечемик и ръж. Киноата е естествено безглутенова и е чудесен вариант за хора, които искат или трябва да изключат този алерген от диетата си.
За разлика от безглутеновите продукти, произведени с рафинирани съставки, киноата е добър източник на хранителни вещества, които често липсват в безглутеновата диета, като фибри, фолат, цинк и магнезий.
Храните с нисък гликемичен индекс се грижат за постепенно и умерено покачване на кръвната захар, а храните с висок индекс предизвикват рязкото й повишаване. Гликемичният индекс помага да контролирате нивата на кръвната захар, което помага да се избегнат болести на сърцето, инсулинова резистентност, диабет тип 2 и проблеми с килограмите.
Ползи
Понижава нивата на кръвната захар
Рафинираните въглехидрати се свързват с повишен риск от диабет тип 2 и сърдечни заболявания, докато пълнозърнестите храни се свързват с намален риск. Хората с диабет тип 2 не могат да използват ефективно инсулина, което води до високи нива на кръвната захар и различни усложнения. Консумацията на киноа значително може да понижи холестерола, триглицеридите и кръвната захар, които са свързани с този тип диабет.
Също така суперхраната влияе в по-малка степен на нивата на кръвната захар в сравнение с други безглутенови храни като паста и хляб.
Помага за контрол на теглото
Киноата има много свойства, които я правят благоприятна за отслабване храна. Тя е с по-високо съдържание на протеини в сравнение с подобни храни като ориз, царевица и пълнозърнеста пшеница.
Фибрите също са важни за отслабването, тъй като подпомагат намаления прием на калории, като увеличават чувството за ситост и подобряват здравето на червата.
В допълнение нискогликемичните храни предотвратяват преяждането и намаляват глада.
Здрава храносмилателната система
Отново фибрите са тези, които помагат при запек и намаляват риска от рак на червата.
Здраво сърце
Антиоксидантите, съдържащи се в суперхраната, могат да предотвратят увреждането на сърцето и други органи. Ето затова диетата, включваща киноа, е свързана с намален риск от сърдечни заболявания.
За разлика от повечето храни на растителна основа киноата е пълноценен протеин, което означава, че съдържа всички незаменими аминокиселини. Аминокиселините са градивните елементи на протеините, които изграждат мускулите, костите, кожата и кръвта.
Аминокиселините, класифицирани като „незаменими“, трябва да се набавят ежедневно от храната – тялото ви не може да ги произвежда или съхранява – а киноата осигурява всички тях.
Може да намали риска от хронични заболявания
Киноата съдържа малки количества от полезните за сърцето омега-3 и мастни киселини, а в сравнение с обикновените зърнени култури има по-високо съдържание на мононенаситени мазнини.
Как се приготвя?
Включването на киноа в диетата ви е изключително лесно, тъй като тя е вкусна и отлично се съчетава с останалите храни.
Тя е чудесна основа за салати, тъй като попива дресинга, без да стане кашкава. Подходяща е за поднасяне и като основа за пиле, риба или зеленчуци на скара. Важно е обаче да се приготви правилно, защото в противен случай може да има горчив вкус.
Следвайте тези стъпки и резултатите ще бъдат винаги отлични.
Изплакнете или препечете киноата
В противен случай зърната имат леко горчив вкус, дължащ се на съдържащите се в тях сапонини. Те представляват естествени химикали, които зърната произвеждат, за да се предпазват от насекоми.
Смесете киноата и водата в тенджера
За 1 чаша несварена киноа са ви необходими 2 чаши вода – така ще получите 3 чаши сварен продукт. Оставете сместа да заври на средно висока температура, след това намалете температурата на средно ниска и поставете капака.
Варете я, докато поеме цялата течност
Времето за готвене може да варира леко, но трябва да отнеме между 10-20 минути.
Отстранете капака и разбъркайте киноата с вилица
Ако на дъното на тенджерата все още има вода, оставете я още малко на котлона, без да я покривате.