0

С портът и движението са много полезни за здравето. Но след 50 години е по-добре жените да откажат някои упражнения, за да не повредят костите и ставите, които стават особено крехки по това време.

След 50-годишна възраст редовното спортуване и движение стават особено важни. Първо, те помагат за регулиране на процента на мастната тъкан в тялото и по този начин поддържат здравословен хормонален баланс (както и леко забавят началото на менопаузата). Второ, по това време сърцето ни става особено уязвимо и редовните спортни упражнения помагат да го поддържаме.

И накрая, силовите и кардио тренировките помагат за „ускоряване на метаболизма, който обикновено се забавя до тази възраст, както и за възстановяване на процента мускулна маса - в крайна сметка след 40 години губим мускули и натрупваме мазнини особено бързо. Но когато избираме физическа активност, си струва да си припомним нарастващата уязвимост на някои части на нашето тяло и може би да изоставим някои познати спортове.

1. Бикрам или гореща йога

Топлината и влажността могат да причинят замаяност или дори загуба на съзнание на всяка възраст, особено ако балансът на течностите не се следи. Но колкото повече остаряваме, толкова по-опасен е този вид натоварване за нашите съдове. Някои експерти дори смятат, че те могат да увеличат риска от инсулт.

2. Интензивни интервални тренировки

Високоинтензивните интервални тренировки се препоръчват за хора с повишени нива на кръвната захар, както и за тези, които искат бързо да влязат във форма и да намалят висцералните мазнини. Но ако сте на 50 години и повече, е по-добре да ги откажете. Твърде интензивното натоварване може да бъде прекомерно за тялото и вместо полза, да навреди на здравето.

3. Лицеви опори

Класическите лицеви опори от пода са чудесна форма на упражнение, но трябва да се избягват от тези, които преди това са имали травми на врата или рамото. Вместо това лекарите препоръчват лицеви опори до стената, вертикално: това е доста интензивна физическа активност, но много по-безопасна за костите и ставите, които не са лесни в този момент.

4. Клекове

Друг вид физическа активност, с която трябва да сте особено внимателни след 50 години: дори клякането със собствено тегло може да бъде опасно за коленните стави. Опитайте махове с крака и полуклякове – те са също толкова ефективни, но много по-безопасни.

5. Дъска

Много популярно упражнение, което въпреки това може да бъде опасно за тези, които нямат достатъчно силен мускулен корсет. Факт е, че лумбалната част на гръбначния стълб изпитва доста голямо напрежение, когато стоим в тази поза, и ако някога сте имали остеохондроза в тази част, упражнението може да влоши заболяването.