0

Н еобичаен и агресивен обрив при децата издава заразяването с новия щам Омикрон. За това предупреждава британският лекар Дейвид Лойд в ефира на Sky News. Докторът подчерта, че малка група пациенти с COVID-19 винаги са получавали и обриви, но според него до 15% от децата с Омикрон имат необичаен обрив, пише БГНЕС. Новият вариант на коронавируса Омикрон удря възрастните с болки в тялото, а пациентите изпитват смазваща умора, споделят южноафриканските специалисти, които за пръв път се сблъскват с него. Симптомите на Омикрон са необичайни, но не са тежки, казва лекарката, която е първата, съобщила за вероятността за нов вариант на COVID-19. Хората, които са се заразили с новия щам, не боледуват тежко, предадоха ДПА и ТАСС, като цитираха местната медицинска асоциация. Случаите на инфекцията в страната, където за първи път беше открита тази разновидност на COVID-19, не са сериозни, заяви пред Би Би Си Анжелик Кутзи, председателка на Южноафриканската медицинска асоциация.

“Пациентите се оплакват най-вече от болки в тялото и много силна умора. Това наблюдаваме при по-младото поколение, а не при по-възрастните хора,” обяснява тя. Анжелик Кутзи изрази притеснения за възрастните хора, които имат съпътстващи заболявания като сърдечни проблеми или диабет. Кутзи, чийто кабинет е в Претория, започнала да приема в началото на ноември пациенти с нетипични прояви на коронавирус, оплакващи се от голяма умора. Тя обаче подчерта, че изследванията на Омикрон все още са в много ранен етап. Кутзи добави, че едва 24 на сто от населението на страната е напълно ваксинирано.

Световната здравна организация определи новия вариант като “предизвикващ тревога”. В новия вариант има коктейл от над 50 мутации. Броят им сам по себе си не означава, че тази мутация ще причини проблеми, обяснява д-р Питър Инглиш, бивш председател на Медицината за обществено здраве на Британската медицинска асоциация комисия.

Това, което тревожи учените, е броят на мутациите, засягащи шиповия протеин. Това е така, защото повечето от водещите ваксини са насочени към шиповия протеин. Всички ваксини, направени от Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca и други компании, използват само малки парченца или генетични последователности от вируса, а не целия вирус и всички те използват части от шиповия протеин, за да предизвикат имунитет. Така че промяна в шиповия протеин, която го направи по-малко разпознаваем за протеините на имунната система и клетките, стимулирани от ваксина, би била проблем. Засега няма доказателства, че това се е случило. Изследователите ще трябва да изчакат и да видят дали Омикрон причинява повече внезапни инфекции, отколкото познатите досега варианти.