0

П равославна църква почита на 20 декември паметта на Свети Йоан Кронщадски.

Православна църква почита на 20 декември паметта на Свети Йоан Кронщадски.

Иван Илич Сергеев, бъдещият Йоан Кронщадски, се родил на 19 октомври 1829 г. в село Сура, Архангелска губерния, в семейство на потомствени свещеници. Завършва Архангелската семинария с отличие и като най-добър студент бил изпратен да следва в Духовната академия в Петербург с държавна стипендия. След завършването й през 1855 г. е ръкоположен за свещеник в Казанасика събор. Новият свещеник започнал с раздаване на милостиня на всички бедни, които срещал около себе си. Отец Йоан раздавал на бедните всички пожертвувания за храма, дори собствените си дрехи и обувки, така че нерядко се прибирал вкъщи бос и полугол.

Според разказа на самия отец Йоан веднъж към него се обърнала старица с молба да се помоли за тежко болния й син. Болният оздравял, а след време отецът изцелил и други. За лечение към него се обръщали и 1884 г. княгиня Зинаида Юсупова, страдаща от зараза на кръвта. Тя оздравяла след посещение на отец Йоан, а придворната дама на императрицата Ана Вирубова оздравяла от тиф, след като отец Йоан я поръсил със светена вода.

Мълвата за чудотвореца се предавала от човек на човек. Скоро се появили и хора, които твърдели, че са били излекувани, след като са видели в съня си Кронщадския чудотворец. От цялата страна пристигали писма и телеграми за отец Йоан с молби за изцеление, а мнозина били уверени, че той може не само да ги излекува, но и да възкреси мъртви. Самият отец Йоан също считал, че може да излекува някого, дори ако е налице само писмен контакт. Тъй като кореспонденцията била обширна, той просто се молил и възлагал ръце върху всички писма пред себе си. След излекуването на няколко аристократи, авторитетът на отец Йоан в императорския двор станал неоспорим. И Александър III, и Николай ΙΙ вярвали в чудотворната сила на свещеника.

Йоан Кронщадски бил най-популярният свещеник в Русия – по многочислени свидетелства на съвременници, неговият портрет висял в почти всяка селска изба. По-късно император Николай II направил отец Йоан член на Светия Синод, но той бил толкова зает, а и не считал себе си достоен да заседава с архиереи, че нито веднъж не взел участие в заседанията. Починва през 1909 г

Канонизиран от Задграничната руска православна църква през 1964 г. и от Руската православна църква през 1990 г.