0

Т ридесет и един човека са с Ку-треска в Благоевградското село Церово, трима са в болница, но ситуацията е овладяна, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Специалисти от Областната дирекция по безопасност на храните обясниха, че заразата сред хората е пренесена от болни кози. Това потвърждават и серологичните резултати от изследванията на Националната референтна лаборатория по рикетсии.

От началото на март до момента Регионалната здравна инспекция в Благоевград е констатирала повишена заболяемост от пневмония при жители на селото, пациентите са на възраст от 4 до 45 години. Оплакванията им са от висока температура, до 39 градуса, отпадналост и главоболие, но без кашлица.

Независимо, че симптомите приличат много на тези на острите респираторни заболявания, те са същите и при ку – треската.

Това заболяване се пренася чрез кърлежите, засяга както животните, така и хората. В природата източник на заразата са различни диви бозайници и птици, а сред домашните животни – предимно овцете и козите. Животните по-често прекарват заболяването леко, но отделят причинителя с млякото, фекалиите и околоплодните течности. Заразяването на човека може да стане при консумация на сурово мляко, вдишване на прах, заразен с причинителя Коксиела бърнети, обработка на вълна и кожи от болни животни или при грижата за болни животни, клане, обработка на животински суровини, когато причинителят проникне през наранена кожа или конюнктива на окото. По-рядко причина за заболяването е ухапване от заразени кърлежи.

Инкубационният период на заразата варира от 3 до 30 дни, но е лечима с антибиотици.