0

Л ятото чука на вратата и традиционно преди да идем на плажа, започваме да мислим как да се отървем от понатрупалите се килца през студените месеци. Златната рецепта за отслабване е правилен хранителен режим плюс физическа активност. В тази връзка често можем да си зададем въпроса колко калории хабим с различните видове спортове. Универсален отговор на този въпрос обаче няма, защото енергоразходът зависи от ръст, килограми, пол и др. В интернет обаче могат да се намерят калкулатори,

 

които изчисляват калориите в различните видове дейности.

 

Така например, ако една дама тежи около 60 килограма, за един час тренировка по аеробика е възможно да изхаби около 357 калории. Това показват изчисленията на сайта calculator.bg. Kолкото повече тежи човекът, толкова повече и калории хаби. Така, при същия вид дейност една жена, която е с тегло 70 килограма ще изразходва около 416 килограма за един час аеробика. Има значение обаче дали масата е от мускули или мазнини. Релефите по тялото водят до по-висок енергоразход. Това е така, защото организмът се нуждае от кислород, за да захрани мускулите, които да работят и оттам да хабят и повече калории, обясни фитнес – инструкторът Иван Минчев.

Близо 270 калории пък ще изгорим, ако тежим 60 килограма и се раздвижим с бавни танци около час.

При шейсетминутна тренировка във фитнеса пък изразходваната енергия при същите обстоятелства ще са около 333,

 

а при плуването и ездата – близо 254 калории

 

Изгорените kcal при джогинг пък може да ударят 595.

В случай, че не сте любители на конкретен спорт и нямате дисциплина да започнете тренировки, може поне да заложите на разходки в близкия парк.

Това също е вариант да се изхабим някоя друга калория. Така например отново при дама, която тежи 60 килограма за един час бързо ходене ще се изхабят близо 262 калории.

Наред с тренировките не трябва да пренебрегваме и храни и напитки, които забързват метаболизма ни. За бърза обмяна не бива да се оставяме без достатъчен прием на вода. Също така може да наблегнем и на зеления чай, който е известен с антиоксидантните си свойства. Лютите храни също са помощник в топене на мазнини.

 

 

Чистенето гори 380 калории

 

Около 380 калории може да изгори една дама с тегло 60 килограма, ако изчисти къщата за час. Това показват изчисленията в сайта calculator. bg.

При гладене с ютия или миене на чинии енергоразходът при същите обстоятелства ще е близо 135 kcal, а при пазаруване около 214 кcal.

Всяка една ежедневна дейност е свързана с енергоразход, дори и най-мързеливите като например гледане на телевизия. Така например жена, която тежи 60 кг може да изхаби около 63 калории докато следи любимото си ТВ предаване.