0

Лекари от Александровска болница преглеждат безплатно деца и възрастни хора в пострадалото от взрива Хитрино. Кметът на Шумен Любомир Христов прие днес доктори от софийската болница, включили се в дарителската акция на Организацията на евреите в България "Шалом" за жителите на Хитрино. Той благодари на проф. д-р Владимир Пилософ, доц. д-р Евгени Аструков, доц. д-р Режина Джераси и д-р Васил Хайкин, които днес и утре провеждат прегледи на деца, ученици и възрастни от селото. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.
Проф. Пилософ е обяснил, че от днес са започнали очни прегледи, през които ще преминат всичките 240 ученици от училището в селото и нуждаещите се деца ще получат очила безплатно. Доцент д-р Режина Джераси - специалист по нефрология и вътрешни болести и доц. д-р Емил Аструков - специалист по белодробна хирургия, ще преглеждат и възрастни жители на селото по предварително изготвен списък, уточняват от общинския пресцентър.
"Опитваме се да бъдем полезни, защото виждаме, че жителите в отдалечените от градските центрове населени места и хората в неравностойно положение имат нужда от тази помощ; особено децата, за които трябват повече внимание и здравни грижи", казал проф. Пилософ. Той е изразил съжаление, че често пъти поради различни социални причини обаче те не достигат до нея.


Организацията на евреите в България "Шалом" прави всяка година акция за събиране на средства, с които се провеждат различни обществено-значими инициативи. Тази година с парите са организирани прегледите в Хитрино, а мотото на дарителската акция е "Направи добро", допълват от общинския пресцентър, цитирайки д-р Васил Хайкин.
"Жестът и професионалната грижа на специалисти от различни области на здравеопазването са знак на съпричастност към местното население. След трагедията, която сполетя селото в края на миналата година, това е още една добра новина за хората в Хитрино", е казал на срещата Христов.