0

К лимактериумът е естествен период от живота на всяка жена, свързващ фертилната възраст с неизбежната старост. Продължителността му е индивидуална, но обикновено надхвърля десет години. Климактеричният период протича в три фази. През предменопаузата започва постепенно намаляване на яйчниковата дейност, по-късно спира и отделянето на годна за оплождане яйцеклетка. Менопаузата е фазата на последното маточно кървене, предизвикано от нормално произведените в яйчниците хормони, след което в продължение на 1 година липсва менструален цикъл. Непосредствената причина за приключването на менструалната функция е дълбокото изтощаване на ендокринната функция на яйчниците. При около половината от жените менопаузата настъпва на около 50-51 година. Следменопаузата, т.нар. постменопауза е последната фаза на климактеричния период, през която настъпва пълното или почти пълното угасване на дейността на яйчниците.

Този период продължава няколко години.

Болестно протичащият климактериум е този, през който се появяват неочаквано маточни кръвотечения или комплекс от нервно-психически, сърдечно-съдови или ендокринно-обменни нарушения.

Най-типичното оплакване след менопаузата са т.нар. "топли вълни". Наблюдават се в различна степен при около 80 % от жените в климактериума. Започват като внезапна атака на затопляне на лицето, врата и гърдите. Продължава най-често 1-2 минути и е съпроводено с видимо зачервяване на кожата. Броят на топлите вълни за денонощие е различен - от няколко до няколко десетки. Могат да продължат до 5 години след менопаузата. Към нервно-вегетативните оплаквания спадат изпотяванията, главоболието, световъртежа и безсънието. При всяка четвърта жена се появяват и нервно-психически оплаквания, придружени с меланховлия, депресия и плачливост. Раздразнителността се повишава, появява се немотивирано безпокойство, концентрацията става трудна. В резултат на намалените полови хормони е възможна появата на остеопороза и сърдечно-съдови заболявания. Затова в този период лекарите препоръчват приема на хранителни добавки със съставки за заякване на костите. Препоръчват се още редовната консумация на млечни продукти, бяло и кашкавалени сирена. Те обаче трябва да са доказани, че са направени от мляко, а не от палмото масло и овкусители. Рибата трябва да присъства поне два пъти седмично в менюто. От него трябва д се изключат тежките и мазни меса, пържените и твърде солени храни, както и опушените дълготрайни колбаси.

Препоръчва се още диета, богата на калций и витамини, избягване на екстремна консумация на алкохол, поддържане на оптимален двигателен режим, дори спорт, ако здравето позволява. Тези допълнителни фактори поддържат тонуса над 50-годишна възраст. Сексът не е нездравословен, а напротив - препоръчителен.

В този период лекарите препоръчват хормонално-заместителната терапия, но българката, като цяло, не я приема. Освен това, не всички жени я понасят добре. Фитоестрогените обаче са напълно подходящи за всички. Препарати с тях, най-често с полска иглика, се продават без рецепта и на твърде приемлива цена. Калцият и магнезият на разтворими таблетки са № 1 за здрави кости и добър сън през нощта.