0

Дело за спрени 2 клинични пътеки заведе сливенската МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ срещу НЗОК.По думите на зам. директора на държавното здравно заведение, д-р Хрисант Христов касата сключвала договори по пътеки 217.2 и 217.3 само с болници, където работели конкретни лекари, което поставяло останалите и техните пациенти в неравностойно положение.Пътеките са за операции при счупване на таза и долните крайници, както и за протезиране на тазобедрена и колянна става. В повечето случаи това са сериозни травми, на пострадали при катастрофи, в много тежко състояние, което изисква спешна намеса. Д-р Хрисантов е категоричен, че се получава парадокс: ако при тях е постъпил пациент с пострадали два крайника, те трябвало да оперират само единия, а за другия болният трябва да отива в посочена от касата болница

„ При спешно състояние няма как това да се случи. Лечебните заведения се определят избирателно, което не е редно“, настоява той и вече е сигнализирал за случая Регионалната колегия на Българския лекарски съюз.

Сходно дело, но за неправилно определен бюджет за т.г. завеждат в старозагорския административен съд и от частната МБАЛ „Тракия“, съобщи прокуристът Иван Колев.