0

Е вропейската седмица на общественото здраве ще бъде посветена на коронавируса. В нея ще се включат и експертите от Националния център по обществено здраве и анализи.

Европейската седмица на общественото здраве ще бъде посветена на коронавируса. В нея ще се включат и експертите от Националния център по обществено здраве и анализи.

Инициативата ще се проведе за втора поредна година в периода 11-15 май. Седмицата се отбелязва по идея на Европейската асоциация по обществено здраве. Тази година са обособени пет тематични дни: Промоция на здравето чрез Глобалните цели; Първичната здравна помощ в дигиталната ера; Заедно в подкрепа на психичното здраве; Равенство в здравето за всички; Да остаряваме здравословно. 

Мотото на Седмицата е „С обединени усилия за по-здрави общности“ и е в контекста на световната пандемия от COVID-19. Целта е да се повиши осведомеността по важни теми на общественото здраве. Тази година всички събития и инициативи се организират онлайн.

Родните специалисти от НЦОЗА ще говорят за храненето в период на пандемия, както и за храненето на бременни жени и кърмачки в условията на коронавирус, за физическите фактори, за митовете и фактите свързани с 5G мрежата, за предоставяне на патронажни грижи за бременни жени и деца до 2 г. от ромската общност и други важни и значими теми свързани с COVID-19.