0

Х омосексуалисти влизат в ромските махали, където ще обясняват как става заразяването с ХИВ/СПИН. Това сочи писмена препоръка от Министерството на здравеопазването (МЗ) за състава на групите от здравни инспектори и представители на неправителствени организации. Те трябва от август до края на годината да консултират рисковите групи по региони до какво води сексът без предпазни мерки и какви още полови зарази могат да си лепнат, ако не спазват елементарните правила за лична безопасност. Формулировката на МЗ е, че сред консултантите трябва да има и по един „мъж, който общува с мъже”.

Работата ще обхване не само ромските махали, разяснява д-р Моника Троянчева – директор Дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ Пловдив. „Ще бъдат обхванати групи, които имат рисково поведение по отношение на полово предаваните инфекции в частност СПИН. Това са инжекционно употребяващите наркотици, мъже, които практикуват секс с мъже и ромите, тъй като при тях са обединени почти всички тези рискови практики”, казва д-р Троянчева. По думите й този вид консултиране не е нещо ново за пловдивската РЗИ. В града на тепетата се работи по този проблем от 2004г., когато в Пловдив е открит един от първите в страната кабинет за анонимно и безплатно консултиране за СПИН и другите полово предавани инфекции.

„В кабинета всеки може анонимно, безплатно и доброволно да се изследва за СПИН и да узнае своя статус. В зависимост от това какъв е статусът му, ще получи конкретна консултация от нас какво да бъде поведението му. Много е важно за тези, които имат рисково поведение, да правят такова изследване. Ако пък се окаже, че резултатите са положителни, ние ги насочваме към терапия и ги мотивираме за тази терапия”, обясни д-р Троянчева. Тя припомни, че от 2004г. до 2014г. здравните експерти работеха по програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, която бе спонсорирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. В момента работата се финансира от националния бюджет. Скримингът е за определен период от време с цел да се обхванат рисковите групи, за да може да се анализират данните на ниво национална програма. След това ще се е прецени какви мерки ще бъдат необходими с цел повишаване на превенцията и контрола и дали се налагат корекции в досегашната политика спрямо рисковите групи.