0

В периода на променливо време и липса на витамини дебне още една опасност за здравето, наред с всички други вируси, които но атакуват. Това е херпесът. Той също е вирус, с който заразим ли се веднъж, не можем да се излекуваме напълно. Той ще се появява отново и отново, щом имунната ни система отслабне. През останалото време ще чака в засада, спящ в нервните клетки на гръбначния мозък. Единственият начин за противодействие е здравословен начин на живот – спорт и витамини. Все пак ако усетите, че ви излиза херпес, можете да го спрете още в зародиш чрез прием на противовирусни препарати перорално или локално, като към стандартното лечение може да се прибавят някои природни лекове.

Появата

на херпеса можете да разпознаете, ако мястото започва да тупти леко, кожата става много чувствителна, а понякога има и болка, парене. Когато той започне да излиза на мястото се образуват мехури, които са пълни с течност, а след тяхното спукване се образува рана, а впоследствие и кора на засегнатото място. Не е често срещано, но е възможно да има болка без мехури, или мехури без болка. Херпесът има няколко категоризации, но тази, която най-често засяга хората, е устният херпес. Ако не го лекувате, той най-вероятно ще изчезне сам за 2 седмици. Все пак вие не сте длъжни да го търпите толкова време, защото боли и ви грози, а и е заразен.
Истина е че поддържането на имунната система в добро състояние е основно средство за превенция на херпеса. Минимализиране на емоционалния стрес, практикуване на техники за релаксация, прием на имуностимулатори и пълноценен хранителен режим за гаранция за успех в това начинание. Важно е да имаме предвид и че под отслабване на имунната система не винаги се има предвид хрема или вирус.

Емоционалният и физическият стрес

са основни причини за спадането на защитните механизми на организма. Физическият стрес действително може да се изрази в наличиe на болест, гъбична инфекция, менструация, алергия към храни и др. Но често детекторът на херпеса улавя „умората” на имунната система дори когато не е причинена от болест, а на промяна в малка част от начина ви на живот, която ви е притеснила. Херпес излиза и след преохлаждане на тялото или след интензивни слънчеви бани, силна уплаха, скръб или прием на някои лекарства (особено на базата на хормони).

Когато все пак тръгне да се появява, лесно ще го разпознаете. Мястото започва да тупти леко, кожата става много чувствителна, а понякога има и болка. Когато той започне да излиза на мястото се образуват мехури, които са пълни с вода, а след тяхното спукване се образува кора на засегнатото място. В етап на активация е необходимо да се приема много вода и прочистващи чайове, а плодовете и зеленчуците са най-подходящото меню. Чай от салвия, розмарин, ехинацея, хидрастис, клиновиче или кисел трън е най-подходящ за отделяне на токсините от организма. Удачен е приемът на витамин C и А, бетакаротин и кверцетин. Апитерапията с пропилис и пчелен прашец със сигурност дава добри резултати.

Ако за първи път ви излиза херпес, най-добре ще бъде да се обърнете към специалист. Ако обаче това не е нещо ново за вас, то можем да ви препоръчаме някои хитрини. Домашната медицина може да ви бъде много полезна. Още при началните симптоми пробвайте с лед, като в продължение на два часа периодично третирате болезненото огнище. Само с няколко компреса можете да облекчите значително болката. Ледът ще ви помогне да се избавите от подуването и зачервяването. Може да помогне и таблетка витамин С, чийто прах се изсипва в топла вода и се разбърква до получаване на гъста консистенция и няколко пъти през деня се налага върху проблемната зона. При това болното място ще сърби и боли още повече, но, ако ви провърви, херпесът няма да избие.

Лимонът е едно от най-често използваните средства

при херпеси. Нарежете парченца лимон на две половини и поставете директно върху херпеса. Колкото по-дълго време държите лимона върху херпеса, толкова по-добре. А може да нанесете и екстракт от алое вера или сок директно върху херпесната раничка, за да се намали зачервяването и сърбежа във възпалената област. Използвайте го два пъти на ден в продължение на около 10 до 15 дни, за да видите ефективни резултати. Можете също така да пиете сок алое вера веднъж дневно за лечение и превенция на херпеса.

Можете да отстраните херпеса и с чесън – обелете малка скилидка чесън и я разрежете на 2 части, като с вътрешната страна мажете добре херпеса. Процедурата се прави преди да си легнете. След намазването с чесън можете спокойно да намажете мястото и с малко количество мед. Медът е естествен домашен лек за много здравословни проблеми и също така лекува херпеса. Нанесете го директно върху засегнатата област и оставете за около половин час. Измийте мястото и подсушете. Повтаряйте процедурата 2-3 път дневно за максимален ефект. Друг „подръчен”, но ефективен продукт е содата бикарбонат. Това ще помогне за поддържане на заразената зона суха и за по-бързото оздравяване.

Друга опция е студено кафе върху раничката - направете кафе и го оставете да се охлади. Пийнете една глътка от кафето и навлажнете с него мястото, където е херпеса. Повторете тази процедура два пъти на ден в продължение на няколко дни, за да получите облекчение. Можете да нанасяте още зехтин или жожоба, масло от чаено дърво, розмарин или витамин Е върху херпеса за същите цели. Оставете маслото върху кожата в продължение на половин час или пък за една нощ, ако приложите някое от маслата вечерно време, преди лягане.

Кислородната вода също е вариант за лечение на херпес

Тя е естествен дезинфектант, който унищожава успешно бактериите, причиняващи неприятните и болезнени мехурчета по устните. Достатъчно е да потопите памучно тампонче в 3%-ов разтвор кислородна вода и да нанесете върху херпеса. Лечебната процедура се повтаря 3-4 пъти на ден.

И все пак най-доброто лечение е превенцията. Витамини, спортуване и спокоен начин на живот, въпреки че често този режим е дори по-труден от лечението на херпес. Все пак си струва да поведете тази борба в името на здравето.