0

К исело мляко с магданоз е здравословна комбинация, която помага на организма да се справи по-лесно с жегата, когато сме на плажа.  Вземете кофичка кисело мляко и нарежете на ситно връзка магданоз. Разядката може да се приеме на няколко пъти през деня, казват специалистите по хранене.

Съвети
Диетолозите съветват да пием повече вода и да наблягаме на  айряна, плодовете и зеленчуците, таратора, прясно изцедените сокове, студените зеленчукови супи и зеления фасул. Всички тези храни помагат на организма да се справи по-лесно с жегите.  През горещите месеци трябва да пием повече  течности, богати на соли. Това са минералната вода и  айрянът. В големите горещини ние се потим обилно и се дехридратираме. Комбинацията от мляко и сол  помага да се задържи водата в тялото за по-дълго време. Трябва да се пият поне  по 1,5 литра чиста вода, без да се смятат соковете, които са допълнителни течности. Наблягайте на фрешове от пресни плодове, а не на пакетирани сокове, които съдържат много захар.
Горещините влияят на кръвното налягане. В топлото време страдат не само хората с високо, но и тези с ниско кръвно. За ниско кръвно налягане говорим, когато горната граница падне под 100. Тогава е налице световъртеж, сънливост и  липса на енергия. Когато кръвното падне рязко, е възможно да се стигне до припадък. В такива случаи трябва да се пият много течности. Хубаво е да са подсолени, защото солта задържа водата в кръвоносните съдове. Айрянът със сол е изключително полезен при ниско кръвно, затова, ако усетите, че ви прилошава, направете си айрян със сол. Едно кафе на ден помага за поддържане на нормалното кръвно, но това важи само за младите хора, които са в добро здраве и  не са прекарали сърдечен или мозъчен удар.

Течности
Българите с високо кръвно налягане трябва да пият поне 2 литра течности на ден. Ако  трябва да излязат в най-голямата жега, е добре да са облечени в ефирни материи от лен или коприна в светли тонове. Не забравяйте да сложите шапка или пък да се скриете под чадър. Бутилката с вода винаги трябва да бъде с вас. Лекарите припомнят, че за хипертониците  няма позволен алкохол, ако градусите навън са между 30-35. Най-вредна е бирата, защото тя по-бързо  повишава артериалното налягане.

Лечебно растение регулира кръвната захар

Хранителна добавка с екстракт от глуцевия помага в борбата с диабета. В България разпространението на захарния диабет придобива застрашаващи размери и засяга 8,3% от населението. Около 75% от диагностицираните диабетици са с лош метаболитен контрол, което води до развитие на усложнения - миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, слепота, ампутации на крайниците и хронична бъбречна недостатъчност. Рискови фактори, водещи до възникване на това заболяване, са затлъстяването, нездравословен модел на хранене, ниска физическа активност, фамилна обремененост. Съчетаването на диабета с хипертония, повишен серумен холестерол и тютюнопушене увеличава многократно риска за здравето. Ранната диагноза, ефективната профилактика и лечение на диабета и неговите усложнения, както и обучението на пациентите са от съществено значение за ограничаване на заболеваемостта, на появата и прогресирането на усложненията, на инвалидността и смъртността. Всички тези мерки биха подобрили  качеството на живот на хората с диабет и биха снижили значително  разходите за заболяването.