0

Депилацията с кола маска повече от пет години може да провокира тежки алергии, да се появят подкожни косми под мишниците и други вдлъбнатини по тялото, които да образуват мастна тъкан. На свой ред тя се отстранява оперативно, предупредиха от Българското дерматологично дружество.
Макар и много ефикасен, този традиционен начин за отстраняване на окосмяването има твърде много странични ефекти, ако се практикува по-продължително време.
Кървенето и порязването
 са най-честите наранявания най-вече в областта на бикини зоната.
Макар и по-рядко срещани, алергиите също са неприятно последствие. Самата смола не отключва алергените, а примесите в нея. Затова, ако ще ползвате кола маска за първи път, нанесете малко на китката си, за да проверите дали не сте алергични.


При продължителна употреба с годините кожата губи еластичност, тя се отпуска и изтънява. Не рядко дори потъмнява, когато се ползва вариантът гореща маска. Хематомите от рязкото дърпане на космите са болезнени и характерни при младите момичета и светлите жени.
Този тип депилация не е за предпочитане през лятото, особено преди море или плажа край басейна, тъй като кола маската раздразнява кожата. В комбинация със слънчевите лъчи е възможна появата на червени раздразнени и болезнени участъци.  
Когато купувате кола маска или отивате при козметик,
проверявайте съставките
Ако в тях има такива, към които сте алергични, не се подлагайте на процедурата.
Съвременните методи като лазерна и фотоепилация са подходящи за практикуване във всички сезони, стига да става дума за области, които не се излагат на слънце или солариум, уверява дерматологът д-р Евгени Христозов.  
Когато се работи върху открити области, е необходимо кожата да бъде без тен, т.е. да няма слънчев загар. Респективно най-подходящите сезони са късна есен, зима и пролет.
Когато става въпрос за обезкосмяване на лицето, се препоръчва преди това консултацията с кожен лекар, който най-добре ще прецени коя е най-подходящата процедура и какви рискове има за нея.

Как безопасно да се обезкосмим

Не всеки има време, пък и средства да ходи редовно на козметик. Индустрията предлага широка гама от продукти, тип кола маска, подходящи за прилагане и у дома. Има няколко трика за бързо и сравнително безболезнено обезкосмяване.
Уверете се, че държите кожата изпъната, докато дърпате кола маската, така ще намалите болката и зачервяването.
Използвайте восък, за чувствителна кожа или крем депилатоар.
Не нанасяйте продукта на едно и също място повече от два пъти, тъй като това може да зачерви и възпали кожата ви.
След обезкосмяването нанесете продукт за охлаждане директно по цялата зона, където има зачервяване и възпаление на кожата.
Много козметични продукти съдържат алое вера, което е известно със своите успокояващи и лечебни свойства. Изберете прозрачен гел от алое вера, който съдържа повече хранителни вещества, отколкото зеления или синия гел. Уверете се, че гелът не съдържа добавени бои или аромати, които могат да раздразнят чувствителната кожа.

Овесена каша успокоява разранената кожа

Ако нямате лосион или спрей за успокояване на раздразнена кожа, можете да забъркате набързо овесената каша от овесени ядки и вода и да наложите повредените участъци с нея за около 10 минути.
Настърганият картоф има също много добър ефект.
Тривиално средство за отстраняване на сърбежа и болката веднага след обезкосмяването е парчето лед, което потушава възпалението. Ледът подпомага затварянето на порите, които са били принудително отворени по време на кола маската. Така се намалява и рискът от инфекция.