0


Големият студ обещава да си тръгне. Въпреки това всяка седмица наблюдаваме колебания в градусите. Промените в термометъра обаче удрят кръвното и сърцето. Ето защо през месеците, които съдържат буквата “р” в името си, трябва да сме по-предпазливи. При ниски температури хипоталамусът – жлеза, която се намира в мозъка – изпраща сигнали за свиване на кръвоносните съдове. Не случайно статистиката показва, че броят на инфарктите и инсултите скача през зимните месеци, а заедно с тях се увеличават и операциите за поставяне на пейсмейкър. Рискът от сърдечносъдови инциденти нараства с около 30% в студеното време, като най-уязвими са хората над 60 г. Но не само минусовите температури, а също и вятърът оказва влияние на състоянието ви. Стyдeният вятъp ни yдpя в лицeтo, a тoвa мoжe дa пpичини cпaзъм нa кopoнapнитe cъдoвe и дa дoкapa бoлки пpи иcхeмичнo бoлнитe.
Съвети
По-възрастните и особено онези, които имат проблеми с кръвното или сърцето, трябва да забравят лопатата за сняг и да оставят риненето пред блока на някого друг. Подобна физическа активност може да бъде много опасна. Ако все пак няма кой да ви смени в това задължение, то най-добре е да използвате по-малка лопата, за да не се натоварвате с прекомерна тежест. Освен това експертите съветват да не ядете непосредствено преди излизане. Храната може допълнително да натовари сърцето ви. Същото се отнася и до консумацията на алкохол. Дрехите също са много важни. Най-правилната тактика е да се обличате като лук, т.е. с повече пластове тънки дрехи, вместо с 1-2 по-дебели. Слоевете плат задържат въздух и образуват защитна изолация. Освен това наличието на повече дрехи ви осигурява по-лесно приспособяване към температурната разлика. Имате възможност да събличате по една от тях, така че хем да не се изпотите, хем да не ви е студено. В този ред на мисли, когато температурите навън са минусови, важно е и да не стоите в прекалено топли помещения. Ако сте на климатик, настройте го на 21-22 градуса, не повече. Доказано е още, че най-много топлина се губи през главата. Тя е и един от най-големите консуматори на кръв. Ето защо не забравяйте шапката си у дома. Шалът през устата пък ще попречи на студения въздух да навлезе в дробовете, което също оказва неблагоприятно влияние. Що се отнася до обувките ви, те трябва да са леко широки и да не притискат пръстите.
Признаци
От огромно значение, разбира се, е и профилактиката. Добре е редовно да си мерите кръвното и да следите стойностите на гликиpaния хeмoглoбин, кpъвнaтa зaхap (изследва се нa глaднo), oбщия хoлecтepoл, лoшия хoлecтepoл и тpиглицepидитe. Заедно с това е добре да познавате и симптомите. Така още при възникването на проблема ще сте подготвени да го разпознаете. Бързата реакция може да се окаже решаваща при подобни ситуации. Признак, че сърцето страда от студа, е болката, стягането или дори само дискомфортът и тежестта в гърдите. При хората със сърдечни проблеми могат да се развият още симптоми на нестабилна стенокардия като задух, сърцебиене, както и да усетят необяснима отпадналост и силно главоболие. Ако към тези признаци се появи виене на свят, изпотяване, гадене и повръщане, незабавно потърсете лекарска помощ.