0

Обикновено по празници последният въпрос, който ни вълнува, е този за здравословното хранене. Рядко обръщаме внимание на това какво точно консумираме и как съчетаваме отделните продукти в менюто си. За да се предпазим от неразположения, е добре да имаме предвид някои неща. Особено хората, които са постили, трябва да са наясно, че не е препоръчително да сменят рязко модела си на хранене. Това трябва да стане постепенно, защото в противен случай стресираме организма си.

„Добре е в празничния ден по време на всяко хранене да приемаме по един продукт, който не сме консумирали по време на поста. Препоръчително е това да става в обратен ред на храните, които сме изключили последни от менюто си. На закуска, да речем, може да похапнем парче козунак, защото той е приготвен от яйца, бяло брашно и мляко - все продукти, които не сме приемали известно време. Той е гарниран и с ядки и сушени плодове, което е още по-добре“, коментира пред „Монитор“ експертът по диететика и хранене проф. Донка Байкова.

 

Можем да го гарнираме с плодов сок, домашно приготвена цитронада

 

или билков чай.

Традиционно сигурно почти във всеки дом домакините ще приготвят печено агне. Експертите по хранене обаче съветват да не се гарнира с ориз или картофи, а със зелени листни зеленчуци - ароматен джоджен, девесил, пресен лук, киселец, лапад или спанак.

„Добре е да оставите за следващия ден дроб сармата или гарнитурата от картофи към месото, защото това натоварва храносмилателната система. Много е важно и агнешкото да не се консумира горещо, а леко охладено, за да премахнем с ножа лоените капчици, които са рисков хранителен елемент за черния дроб и панкреаса“, обясни проф. Байкова.

Специалистите съветват агнешкото месо да се сервира с чаша червено вино, гарнирано с лека салата - може да е шопска или пък да добавим

 

 

кисело мляко към зелената салата

 

 

за да намалим въздействието на алкохолната субстанция. Добре е да знаем, че алкохолните напитки не се приемат на гладно - мазнините, да речем, олиото в салатата, или пък белтъкът, възпрепятстват бързото разграждане на алкохолното вещество. Важно правило е, че никога алкохолните напитки не се сервират самостоятелно, най-добре е с чаша вода, студен чай или цитронада.

Алкохолните напитки са допълнителен рисков фактор за повишаване на кръвното налягане, за хора със сърдечносъдови проблеми и с подагра. Виното и гъбите, с които гарнираме често месото, пък са източник на пурини, които повишават пикочната киселина. Това е противопоказно за страдащи от подагра. Това важи и за бирата. Затова според експертите всичко е въпрос на баланс и количества.

 

Що се отнася до яйцата пък, най-добре е да консумираме до 3 на ден.

 

Хората, които са постили - най-много до две

 

 

Те отново трябва да са съчетани с нещо леко - добавка от плодова салата и с напитка от чай или кафе. Второто яйце може да е към салатата на вечеря, защото е трудносмилаем продукт.

Трябва да внимаваме със свръхкомбинациите на алергизиращи храни - например глутен.

„Съветът ми е да оставите за следващите дни погачите и баниците, приготвени с бяло брашно. Също така е добре да не предозирате с мазнините. Те натоварват цялата храносмилателна система. Тя е съставена от три компонента и само един от тях да е натоварен, това действа неблагоприятно и на останалите“, обясни проф. Байкова.

Особено натоварващи са т.нар. технологични подобрители. Ако ги приемаме съвкупно по време на едно-единствено хранене, те могат да натоварят органите ни, отговорни за тяхната обработка.

 

 

Няколко правила за добро храносмилане:

  • Да се консумира един вид плод на прием.

  • Да не се смесват кисели (кисели ябълки, кисело грозде, грейпфрут, лимон, лайм, портокал, ананас, нар, ягоди, мандарини, домати) със сладки плодове (сладко грозде, узрели банани, райска ябълка, фурми, сушени смокини, стафиди).

  • Да не се смесват плодове, които имат различно време за разграждане. Киселите се разграждат напълно за 1 час. Полукиселите (ябълки, смокини, киви, манго, круши, не много сладко грозде) - за 1,5 – 2 часа. Сладките плодове се разграждат напълно за 3 часа.

  • Да не се смесват плодове с никакви семена, ядки или авокадо.

  • Пъпешите и дините винаги да се консумират самостоятелно, те се разграждат за 1-2 часа.


Сладки продукти
Тук поставяме захарта, меда, меласата, кленовия сироп. Разграждат се за 2 часа и за най-добро храносмилане се консумират самостоятелно или разредени във вода.


Зърнени храни и картофи
За добро храносмилане да се консумират самостоятелно (само един вид концентриран въглехидрат като хляб или ориз, или картофи и т.н.), комбинират се добре с всякакви зеленчуци. Препоръчително е комбинирането им с домати, лимон и оцет. Не е лоша комбинацията и от 85% зърнени + 15% бобови. Например ориз с боб, просо с нахут и т.н. Да не се смесват с никакви семена, ядки, маслини или авокадо.


Бобови храни
Трудносмилаеми са и трябва да се консумират умерено.

  • Добре се съчетават с всякакви зеленчуци без картофи, сладък картоф, тиква.

  • Задоволителна е комбинацията им с домати, лимон, оцет.

  • Лошо се комбинират с ядки, семена, маслини, авокадо.


Семена, ядки, маслини и авокадо
Семената и ядките да се изкисват поне за 8 часа.

 

  • Да се консумира само един вид ядки или семена до 60 г.

  • Добре се комбинират с всякакви нескорбялни зеленчуци като маруля, спанак, зеле, краставица, домат, репички, копър, магданоз, кервиз, селъри, чушки, карфиол, броколи.

  • Аналогичното важи и за авокадото (до едно на ден), и за маслините (до 15 на ден).

  • Да не се надвишава дневният прием на семена и ядки от 30-50 г, едно авокадо и 15-20 маслини.

Добре е да се прибавят към всички растителни храни, но да не надвишават 15-20 г.

Лошо се комбинират със скорбялни и слабовъглехидратни зеленчуци като картофи, сладък картоф, гулия, моркови, червено цвекло, както и със зърнени и бобови храни.