0

Б ългарският лекарски съюз е в готовност да свика протест на медиците в цялата страна заради неизплащаната надлимитна дейност от страна на здравната каса на болниците и редица нарушения от нейна страна на Националния рамков договор. Това става ясно от декларация на съсловната организация, приета на заседание на нейния управителен и национален съвет на конференция във Велико Търново.  Тя ще бъде изпратена до здравната комисия в парламента, Министерството на здравеопазването и НЗОК още в понеделник.

„Хронично недофинансиране на системата при непрекъснато нарастващ основен пакет здравни дейности. Това води  до натрупан дефицит в бюджета на НЗОК и невъзможност лекарите да изпълняват качествено дейностите в обем, отговарящ на реалните потребности на пациентите“ е първия проблем според съсловието. От съсловната организация са убедени, че  реалното остойностяване на медицинските дейности и незаплащането на извършените услуги, генерира дълговете на лечебните заведения, а не преразходи заради недобро управление.

Като втори проблем лекарите извеждат системни нарушения на договорените условия в НРД 2017 от страна на НЗОК, изразяващи се в реализиране на икономии от касата при разпределение на бюджетите в болнична и извънболнична помощ.

„Непълноти и противоречия на нормативни актове с еднакъв ранг, регламентиращи медицинска дейност“ е третия проблем, който според лекарите отежнява допълнително системата на здравеопазване.

За справяне с проблемите, те предлагат конкретни мерки, които включват  актуализация на бюджета на НЗОК за 2017; придържане към средните европейски стойности на разходите за здраве в размер на 6,9 % от БВП на страната; обособяване на отделна сметка на НЗОК, по която да постъпват средствата от здравноосигурителни вноски;  изчистване на дефицити в бюджета на НЗОК от предходни години и обективно планиране на разходите за следващи години; остойностяване на медицинските услуги; въвеждане на мораториум за разкриване на нови лечебни заведения за определен срок; въвеждане система за мониториране и стимулиране на качеството.