0

А купунктурата помага за лечението на повече от 230 заболявания, включително и на Ковид-19. Състоянията, които се повлияват добре от терапията с игли са описани в позитивния списъка на СЗО, каза пред „Здравен Телеграф“ д-р Силвия Еленкова, която практикува лечението вече 28 години. Тя обясни, че то се прави чрез поставяне на фини метални игли в строго определени места от повърхността на тялото, наречени активни /акупунктурни/ точки. Акупунктурата притежава безценната способност да стимулира организма да отключи и мобилизира собствения си ресурс за регулация и лечение.

Акупунктурата помага за лечението на повече от 230 заболявания, включително и на Ковид-19. Състоянията, които се повлияват добре от терапията с игли са описани в позитивния списъка на СЗО, каза пред „Здравен Телеграф“ д-р Силвия Еленкова, която практикува лечението вече 28 години. Тя обясни, че то се прави чрез поставяне на фини метални игли в строго определени места от повърхността на тялото, наречени активни /акупунктурни/ точки. Акупунктурата притежава безценната способност да стимулира организма да отключи и мобилизира собствения си ресурс за регулация и лечение.

Енергийно

Колкото по-рано се открият енергийните дисбаланси, толкова по-ефективно е лечението с иглотерапия, казва специалистът и ръководител на "Център по интегративна медицина" - София. Практиката на д-р Еленкова показва, че все-повече хора се възползват от възможностите на акупунктурата за терапия и превенция на различни заболявания. В Древен Китай на лекаря се е плащало, ако той е съумявал да поддържа пациентите си в добро здраве, като не получавал никакви пари, ако хората за които отговаря са болни. Д-р Еленкова обяснява, че според съвременната наука, акупунктурните точки са места, чрез които главният и гръбначния мозък, нервите, мускулите и съединителната тъкан могат да бъдат стимулирани. При поставяне на игли в правилно подбрана комбинация от активни точки се увеличава локалното кръвоснабдяване, храненето и оксигенацията на тъканите, както и доставката на естествени за човека, собствени противовъзпалителни, аналгетични, противоалергични и други важни микросубстанции, казва тя.

Каскада

Отключва се каскада от биохимични процеси, които регулират синтеза и нивата на невропептидите като бета-ендорфини, серотонин и катехоламини. Акупункурата помага и при болки в кръста. Обезболяването се дължи на отделяните ендорфини. За ендорфините е доказано, че те са ендогенни опиоиди, които имат от 10 до 200 пъти по-мощен обезболяващ ефект от морфина!

Противовъзпалитено

Тъй като акупунктурата има и противовъзпалително действие, често 10-12 процедури са достатъчни за справяне с хроничното възпаление и болката, обяснява специалистът. Мигрената също се повлиява добре от иглотерапия. Много често пристъпа спира още по време на процедурата. Съвременната наука доказа, че лечението с игли въздейства върху модулиращите болката нервно-трансмитери и по този начин спира главоболието и прекратява мигренозните пристъпи. Иглотерапията може да промени нивата на невротрансмитерите серотонин и допамин, като по този начин повлиява емоционалното състояние и апетита. Този механизъм е в основата и на отказването от тютюнопушенето с иглотерапия. Освен обезболяващият и противовозпалителният ефект на иглотерапията, са изследвани и са потвърдени множество други положителни въздействия, като имуномодулация, лечение на разстройства на настроението, безсъние, депресия, регулация на метаболизма, повишаване на успеваемостта на оплождането in vitro и други. Поликистозата на яйчниците се среща много често при младите жени. Акупунктурата повлиява оста хипоталамус-хипофиза и намалява освобождаването на лутеинизиращия хормон, което е важно при лечението на това страдание, обяснява д-р Еленкова.


Пет държави я включват

в борбата с COVID

Още при първата вълна на епидемията от СOVID-19 в град Ухан, Китай, в повечето болници наред с конвенционалното лечение се прилагаше комбинация от акупунктура и Китайски билкови препарати. В хода на пандемията многобройните проучвания и лечебни протоколи потвърдиха имуномодулиращото и противовъзпалителното действие на някои често използвани акупунктурни точки. В клиниките в Китай, Бразилия, Мексико, Индия и Малайзия, понастоящем наред с лекарствената терапия се прави акупунктура във всички стадии на инфекцията.

Без игли вкъщи, но

масажите са позволени

Не препоръчвам да прилагате акупунктура сами на себе си или на други хора, категорична е д-р Силвия Еленкова. Все-едно е да решите сам да си направите операция за апендицит. Прилагането на акупунктура изисква лекарска диплома, практика и най-вече задълбочено познаване на материята след съответно обучение, допълвя тя. Все-пак има начин да си помогнем сами с методите на китайската медицина. Д-р Еленкова сподели с читателите на „Здравен Телеграф“ възможностите на един свързан с акупунктурата неинвазивен и достъпен метод. Нарича се акупресура и представлява въздействие чрез масаж с умерен натиск върху съответните активни точки. Човек може да практикува акупресурата сам на себе си безопасно, стига да познава локализацията на точката, да е заел удобна поза, тоест да е седнал или легнал на спокойно, умерено топло място. Специалистът сподели за няколко точки, намиращи се на ръката и крака, които са сравнително лесно достъпни. Редовното им масажиране с лек натиск носи много ползи и не крие рискове. Масажът се осъществява чрез леко въртеливо движение с палеца или със средния пръст, върху който за стабилност е поставен показалеца, като натискът е лек. Времето за масаж е от една до три минути на всяка точка. Точките са систематизирани, всяка има име според канала, към чийто орган принадлежи и поредността й в него.

Точките

  • Вратата на духа

Точката „Вратата на духа“ или Сърце 7 е разположена на гънката на китката, на вертикалната линия между кутрето и безименния пръст. Лекият масаж върху това място може да регулира емоциите, да предпази от безпокойство, безсъние, сърцебиене и депресия.

  • Обратен поток

Точката „Обратен поток“ или Тънко черво 3 се намира лесно при свита в юмрук длан, в края на гънката на дланта, под кутрето. Смята се, че оказването на натиск върху тази точка облекчава болки в шията, шум в ушите, световъртеж и главоболие, особено в задната част на главата, а също и болки в кръста /лумбаго/.

  • Вътрешна порта

Точката „Вътрешна порта“ или Перикард 6 се открива при обърната с дланта нагоре ръка, на централната линия, на три напречни пръста над гънката на китката. Препоръчва се масажиране на тази точка с палец. Това подобрява храносмилането и облекчава гаденето.

  • Външна порта

Точката "Външна порта" е срещуположна спрямо точката „Вътрешна порта“ - открива се при обърната с дланта надолу ръка, на три напречни пръста над китката, между сухожилията на мускулите на предмишницата. Ако редовно масажирате по линията от края на китката до точката с показалеца, средния и безименния пръст на другата ръка, очакваният ефект според Традиционната китайска медицина ще бъде имуностимулация и прилив на енергия. Масажът в тази зона е добър за предпазване от остри вирусни заболявания, включително и от Ковид-инфекция.

  • Кръстопът в долината

Точката “Кръстопът в долината“ или Дебело черво 4 е разположена между палеца и показалеца на ръката. Масажира се като се хваща зоната на мускула между палеца и показалеца от двете страни - с умерен натиск и леко въртеливо движение. Акупресурата в тази точка може да помогне за намаляване на стреса, както и за облекчаване на мигрена, зъбобол, напрежение в раменете и болки в шията. Никога не се натиска силно!

  • Стомах 36

Стомах 36 /Дзу Сан Ли/ е най-динамичната, най-често ползвана точка при почти всяко заболяване. Нарича се още точка на Дълголетието. Намира се на външната част на подбедрицата, на четири напречни пръста под коленната гънка и на ширината на един палец настрани от големия пищял. Стимулацията на тази точка усилва процесите на възстановяване и подмладяване чрез хармонизиране и укрепване на Далака и Стомаха. Тя се масажира кръгообразно, по-часовниковата стрелка, с умерен натиск на палеца или на средния пръст, върху който е поставен показалецът. Чрез нейното стимулиране се увеличава продължителността на живота, засилва се половата мощ, удължава се репродуктивната възраст и се намалява телесното тегло.



Това е тя:

Д-р Силвия Еленкова е завършила с отличие Медицинска академия-София Специализирала е Вътрешни болести и Обща медицина. Прави следдипломна квалификация по акупунктура в България, Русия и Китай. Има множество завършени курсове по акупунктура и свързани техники в Австрия, Испания, Франция, Нидерландия и Италия. От 28 години практикува акупунктура. Понастоящем ръководи Център по интегративна медицина, където всекидневно приема пациенти за лечение с иглотерапия. От 2017 г д-р Еленкова е Президент на Българското дружество по акупунктура, известно като Българско дружество по Традиционна китайска медицина, а преди това е била негов вице-президент. От 2016 г. е член на Борда на директорите на Световната организация по медицинска акупунктура ICMART и е председател на комисията по образование. Повече от 10 години е член на Европейската общество по интегративна медицина ESIM. Главен редактор е на списание “Акупунктура“, издавано от Медицинската библиотека на Висшия медицински университет-София.